01
10 2016
1178

Noile medicamente compensate vor fi prescrise din luna octombrie

Lista de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, care a fost extinsă recent până la 134 de denumiri comune internaţionale, intră în vigoare începând de astăzi, 1 octombrie 2016.

Noile medicamente compensate vor fi utilizate pentru tratamentul a peste 20 de maladii în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu. Este vorba despre cele mai frecvente boli întâlnite în practica medicului de familie, printre care se numără pancreatita cronică, bronşita, pneumonia, pielonefrita etc.

O noutate este şi creşterea accesului la medicamente compensate a persoanelor cu hepatită şi ciroză hepatică. Acestea vor beneficia de acidum ursodeoxycholicum – preparatul care anterior era recomandat doar pentru anumite tipuri de maladii asemănătoare.

De asemenea, a fost majorată de la 50% la 70% rata de compensare a trei medicamente pentru tratamentul maladiilor aparatului digestiv (omeprazolum, famotidinum şi clarithromycinum).

Pentru adulţi medicamentele vor fi compensate parţial, în proporţie de 70% pentru tratamentul stărilor acute în staţionare de zi, săli de proceduri, la domiciliu şi de 50% — în cazul unor maladii cronice.

Toţi copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani vor beneficia de medicamente compensate integral. Potrivit noilor prevederi, pe lângă medicul de familie sau, după caz, endocrinolog, psihiatru, neurolog, dreptul de a prescrie preparate compensate îl va avea şi pediatrul.

Medicamentele compensate vor fi prescrise pentru o perioadă de trei luni în cazul tratamentului de durată în condiţii de ambulator şi pentru cel mult o lună în cel acordat în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu.

Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:

  1. Să fiţi înscris/ă la un medic de familie.
  2. Să fiţi asigurat/ă medical.
  3. Pe o reţetă medicul de familie sau, după caz, medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru, neurolog va prescrie denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
  4. Prezentaţi în farmacie reteţa şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
  5. La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, aveţi posibilitatea de a alege medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
  6. Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării.

via | cnam.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.