18
07 2015
642

Новостной дайджест: самые актуальные события экономической и деловой жизни Молдовы

Если Вы пропустили вчерашние новости дня, то этот обзор для Вас.

Новости экономики

Prunele moldovenești vor ajunge pe piața din Canada
Republica Moldova va exporta pe piața din Canada și prune. Despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederii dintre viceministrul Agriculturii, Vlad Loghin, la sediul central al Agenției canadiene pentru siguranța alimentelor din Ottawa, cu șeful Direcției biosecuritate a plantelor și silvicultură, Gregory Wolff.

Trei mărci de vin din Moldova, selectate pentru import de Societatea de stat pentru alcool din Quebec
Societatea de stat pentru alcool din Quebec (SAQ), a cincea cea mai mare companie din lume după volumul băuturilor importate, a anunţat că trei mărci de vinuri din Republica Moldova au trecut cu succes prima etapă de selectare desfășurată de SAQ pentru a fi importate pe piaţa din Canada.

Молдавская ГРЭС поставляет электроэнергию в Молдову в полном объеме
Молдавская ГРЭС (расположенный в Приднестровье актив российского энергохолдинга «Интер РАО») работает в строгом соответствии с договорами, ограничений поставок электроэнергии нет, сообщил РИА Новости представитель компании. Ранее не исключалась возможность, что ГРЭС с 15 июля ограничит поставки электроэнергии в Молдову из-за долгов.

Молдова выступает за продолжение плодотворного сотрудничества с Китаем
Республика Молдова выступает за продолжение эффективного сотрудничества с Китайской Народной Республикой, — об этом заявила исполняющая обязанности премьер-министра Наталья Герман. В ходе встречи с послом КНР Тонг Минтао по случаю завершения его миссии в Молдове, Герман отметила достижения в молдо-китайском сотрудничестве последнего времени.

Новости бизнес-среды

Moldova va participa în premieră la Summitul Global al Antreprenoriatului
Summitul Global al Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Summit —GES 2015 KENYA), se va desfășura în perioada 25-26 iulie 2015, în Nairobi, Kenya, iar Moldova va participa penru prima data la acest eveniment.Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și-a anunțat și el prezența la summit, notează madein.md.

Oportunități noi pentru agricultorii autohtoni
Agricultori ai trei sate din Moldova au avut posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a obține o experiență inedită de la colegii lor de peste hotarele țării. Aceștia au beneficiat de un schimb de experiență cu agricultorii din Giorgia și Armenia. Vizitele respective le-au deschis noi orizonturi în ce privește exportul producției proprii și practicilor de dezvoltare a afacerilor.

BERD susține proiectele investiționale din Republica Moldova
Autoritățile Republicii Moldova au o colaborare eficientă cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pe diferite dimensiuni, în special, în proiectele investiționale, declarația a fost făcută de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, în cadrul ședinței board-ului Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu în Republica Moldova (E5P), care s-a desfășurat ieri la Chișinău.

Новости из сферы налогообложения

Statul a găsit încă o modalitate de acoperire a deficitului bugetar pe seama salariaților rămași fără serviciu
Multiplele dispute cu referire la achitarea și impozitarea sau mai corect spus neimpozitarea indemnizației de concediere au fost stopate prin adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii nr. 71 din 12.04.2015, care este deja în vigoare din 01.05.2015.

Calendarul fiscal pentru luna iulie 2015
Serviciul Fiscal de Stat propune contribuabililor acest Calendar, reamintind datele prezentării rapoartelor fiscale în luna iulie 2015.

Новости Государственной Налоговой Службы РМ

Comunicat privind cuantumul ratei dobânzii pentru aprecierea facilităților fiscal
În legătură cu modificarea interfeței paginii web a Băncii Naționale din Moldova şi a multiplilor solicitări din partea contribuabililor cu privire la cuantumul ratei dobânzii aplicată la operațiunile de politică monetară pe termen scurt şi creditelor pe termen lung, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat comunică următoarele.

ГГНИ проведёт аукцион конфискованных ювелирных изделий
Аукцион ювелирных изделий проведёт Главная государственная налоговая инспекция. В нём представлены изделия из золота и серебра, инкрустированные драгоценными камнями.

Новое в законодательстве

”Pachetul agricol” a fost înregistrat în Parlament
Proiectele legislative de dezvoltare a agriculturii și de susținere a producătorilor agricoli autohtoni, elaborate de Comisia specială parlamentară, au fost înregistrate în Parlament, informează Moldpres cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Новости из социальной сферы

Peste 7 mii de locuri de muncă vacante în Moldova
În Republica Moldova sunt în prezent 7395 de locuri de muncă vacante. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cele mai multe oferte sunt ca de obicei, în Chișinău, Bălți și Ungheni. Cel mai mare număr de joburi, 5549 sunt destinate specialiștilor cu nivel de instruire secundar profesional, mediu general și muncitorilor necalificați.

Participă la un program de schimb de experiență în Polonia
Asociaţia Oberliht lansează un apel de participare la „Eurozycie – Ekoteatr”, un program de schimb de experienţă pentru tineri în Tarnobrzeg, Polonia, în perioada 18 – 28 august.

Cum sa achiti gradinita online cu orice card bancar
În serviciul MPay a fost integrată achitarea taxei pentru grădinițele aflate în subordinea Primăriei mun. Chișinău, începând cu 1 iunie 2015. La integrarea acestui serviciu, a fost urmată o altă abordare de integrare (decât cea obișnuită în MPay), și anume integrarea directă în portalul MPay a opțiunii de achitare.

Новости в цифрах: аналитика и статистика

23 de întreprinderi au obţinut dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice
În prima jumătate a anului curent, încă 23 de furnizori au fost înscrişi de către ANRCETI în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, fapt ce confirmă că aceştia au obţinut, în baza regimului de autorizare generală, dreptul de a furniza reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice. La 30 iunie 2015, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe piaţa de comunicaţii electronice s-a ridicat la 543.

Новости регионов

În Transnistria a intrat în vigoare Legea Antitutun
Fumatul în locul publice a devenit un lux. În Transnistria a intrat în vigoare legea „Cu privire la protecția sănătății cetățenilor de efectul fumului de țigară şi consecințelor consumului de tutun”.

Гагаузия и Минск подписали соглашение о сотрудничестве
Ряд международных документов подписала башкан АТО Гагаузия Ирина Влах в рамках визита молдавской делегации в Белоруссию.

Актуально

E-abonamentul “Monitorul fiscal FISC.md” acum poate fi achitat online
Revista Monitorul fiscal FISC.md este prima ediție periodică din Moldova care a introdus în sistemul său de plăți serviciul MPay.

НАРЭ обсудит конечные тарифы на газ и электроэнергию
Открытое заседание по увеличению конечного тарифа на газ и электроэнергию проведет сегодня Национальное агентство по регулированию в энергетике.

Moldelectrica cere o majorare a tarifului de 350%, ANRE oferă doar 42%
Întreprinderea de Stat Moldelectrica a solicitat o majorare de 350% a tarifului de transport a energiei electrice. ANRE însă a redus cheltuielile la mai multe capitole și a admis o majorare de 42%.

Şapte companii petroliere au ieftinit motorina cu 30 de bani per litru
Şapte companii petroliere au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre reducerea, cu începere din 15-18 iulie, a preţurilor cu amănuntul la motorină în medie cu 30 de bani per litru, informează Moldpres.

Новости в мире

ЕЦБ продолжит стимулировать экономику до устойчивого изменения инфляции
Программа количественного смягчения (QE) в еврозоне проходит успешно, и ее осуществление продолжится до стабильного изменения инфляционного тренда, заявил в четверг глава Европейского центрального банка Марио Драги, выступая на пресс-конференции во Франкфурте по итогам июльского заседания Центробанка.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.