Știri

Octavian Armașu: cauzele inflației înalte

La finele lunii aprilie curent, rata medie a inflației în Republica Moldova a constituit 27,1%, crescând cu un ritm mai pronunțat decât s-a anticipat anterior din cauza consecințelor crizei pandemice, dar și a celor din regiune.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a prezentat astăzi, 13 mai, Raportul asupra inflației pentru trimestrul II al anului 2022.
 
Traiectoria ascendentă a ratei anuale a inflației a fost influențată de majorarea contribuțiilor din partea tuturor componentelor la ritmul anual al IPC. Astfel, în luna aprilie curent cel mai mare impact l-au avut prețurile la produsele alimentare, care au atins nivelul de 11%, fiind urmate de prețurile reglementate – 7,1%, inflația de bază – 6,3%, iar prețurile la combustibil, cu toate că au crescut semnificativ, au avut un impact de 2,8%, însă au provocat efecte secundare asupra prețurilor la celelalte produse.

 

După cum a menționat guvernatorul BNM, inflația în Republica Moldova este mai mare decât în alte țări din mai multe cauze – atât cele de la nivel internațional, cât și din motive mai specifice, cum ar fi ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mai puțin dezvoltată, dar și dezechilibrele din economie din anii precedenți, sub formă de tarife neajustate la timp (în perioada 2010-2021, în medie toate tarifele au fost ajustate cu 0,03%), dar și faptul că majoritatea produselor alimentare în țara noastră sunt importate din Ucraina.

 

Astfel, Octavian Armașu a menționat că inflația este în creștere și va continua să fie ascendentă, fiind nevoie de măsuri care vor permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, dar și asigurarea stabilității monedei naționale. Una din aceste măsuri este reglementarea ratei de creditare, care a fost majorată în perioada post-pandemică, scopul urmărit de BNM fiind determinarea populației de a reduce consumul și de a economisi mai mult.

 

Cu toate acestea, la momentul de față în sistemul bancar sunt înregistrate suficiente lichidități.

 

Referitor la prognoza inflației, guvernatorul a menționat că situația din regiune va determina sporirea ratei anuale a inflației în trimestrul III, când va atinge cel mai înalt nivel, iar ulterior, în trimestrul IV, dacă nu vor fi înregistrate noi șocuri inflaționiste, precum și datorit politicilor monetare restrictive aplicate de regulator, inflația ar putea urma o tendință descendentă, mai aproape de ținta stabilită de 5%.

 

Creșterea ritmului anual al inflației se va datora tuturor componentelor IPC, dar în mod special a prețurilor la produsele alimentare, inflației de bază și a prețurilor reglementate, mai puțin – a celor la combustibil.

 

Reamintim că rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată pe data de 5 mai curent cu 3,0 puncte procentuale și a atins nivelul de 15,5%.

 

Raportul asupra inflației reprezintă un raport trimestrial ce conţine analiza situaţiei macroeconomice şi o previziune pe termen mediu a inflaţiei şi a indicatorilor macroeconomici principali.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

1382 vizualizări

Data publicării:

13 Mai /2022 12:44

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

inflație | raport | BNM | anul 2022

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon