Știri

ODIMM: suport pentru ecologizarea ÎMM

Utilizarea resurselor minim ofensive pentru mediu reprezintă o prioritate de dezvoltare pentru toate țările din lume, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru că o dezvoltare economică și socială într-un sistem sustenabil va aduce creștere, bunăstare și continuitate pentru viitoarele generații.
 
Instrumentele de suport pentru ecologizarea IMM administrate de ODIMM, inclusiv Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor, precum și experiența altor țări în acest domeniu au fost puse în discuție astăzi, 19 mai, în cadrul unei sesiuni online dedicată activităților organizate cu prilejul marcării a 14 ani de la fondarea ODIMM.
 

Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat că Programul Național de Ecologizare al IMM-urilor este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților și întreprinderilor pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor.

 

 În premieră în țara noastră este implementat un program de stat ce are ca scop promovarea spiritului de a acționa economic în interesul mediului prin utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor de-a lungul lanțului valoric, gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor, a adăugat secretarul de stat.

 

Amintim că acest proiect a fost lansat în martie 2020 și este implementat de ODIMM, fiind un instrument eficient pentru IMM-uri în stimularea participării acestora în acțiuni de ecologizare și de reducere a presiunii asupra mediului.

 

Potrivit directorului ODIMM, Iulia Costin, industria verde reprezintă o prioritate pe agenda organizației, pentru că ecologizarea înseamnă, în primul rând, produse de calitate, economisirea de resurse atât naturale, energetice, cât și umane, asigurând și competitivitatea întreprinderilor și a țării. De asemenea, ecologizarea înseamnă un consumator satisfăcut și un mediu înconjurător curat.

 

Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor se axează pe trei domenii-cheie:

  1. eficiența energiei și resurselor: utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor de-a lungul lanțului valoric;
  2. economia circulară: gestionarea materiei prime și a deșeurilor, reciclarea și reutilizarea, reducerea pierderilor de resurse valoroase și de oportunități de afaceri importante pentru ÎMM-uri;
  3. eco-inovarea: crearea oportunităților de afaceri prin integrarea modelelor de afaceri „verzi” și circulare, implementarea tehnologiilor ecologice în procesul de producere a ÎMM-urilor care pot crea și vinde produse certificate, servicii și soluții „verzi” în toate sectoarele economiei naționale.

 

 

În cadrul Programului IMM-urile pot beneficia de instruire și formare în domeniul ecologizării IMM-urilor, precum și de finanțarea acțiunilor de ecologizare a IMM de valoare mică, prin oferirea granturilor de până la 200 mii lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, dar și de finanțare a acțiunilor de suport de valoare mare, prin oferirea unui grant de până la 500 mii lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional.

 

Potrivit datelor, circa 80 de persoane deja au beneficiat de serviciile de instruire, iar în scurt timp se va derula o altă etapă de formare în domeniul ecologizării IMM-urilor, în cadrul căreia vor fi instruiți 130 de antreprenori.

 

Tot astăzi în cadrul evenimentului a fost lansat apelul de înregistrare pentru ÎMM interesate să implementeze eco-inovații în domeniul turismului în cadrul proiectului CEnTOUR. Perioada de implementare a acestui proiect este 16 septembrie 2020 - 15 septembrie 2023 și are ca obiectiv sporirea competitivității și atractivității pe piețele tradiționale de turism și implementarea strategiilor de inovare în economia circulară pentru sectorul turismului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

784 vizualizări

Data publicării:

19 Mai /2021 13:47

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

ODIMM | ecologizarea economiei | suport | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon