19
05 2021
379

ODIMM: suport pentru ecologizarea ÎMM

Utilizarea resurselor minim ofensive pentru mediu reprezintă o prioritate de dezvoltare pentru toate țările din lume, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru că o dezvoltare economică și socială într-un sistem sustenabil va aduce creștere, bunăstare și continuitate pentru viitoarele generații.
 
Instrumentele de suport pentru ecologizarea IMM administrate de ODIMM, inclusiv Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor, precum și experiența altor țări în acest domeniu au fost puse în discuție astăzi, 19 mai, în cadrul unei sesiuni online dedicată activităților organizate cu prilejul marcării a 14 ani de la fondarea ODIMM.
 

Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat că Programul Național de Ecologizare al IMM-urilor este un instrument de susținere și dezvoltare a capacităților și întreprinderilor pentru adoptarea practicilor de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor.

 

 În premieră în țara noastră este implementat un program de stat ce are ca scop promovarea spiritului de a acționa economic în interesul mediului prin utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor de-a lungul lanțului valoric, gestionarea materiei prime, reciclarea deșeurilor, a adăugat secretarul de stat.

 

Amintim că acest proiect a fost lansat în martie 2020 și este implementat de ODIMM, fiind un instrument eficient pentru IMM-uri în stimularea participării acestora în acțiuni de ecologizare și de reducere a presiunii asupra mediului.

 

Potrivit directorului ODIMM, Iulia Costin, industria verde reprezintă o prioritate pe agenda organizației, pentru că ecologizarea înseamnă, în primul rând, produse de calitate, economisirea de resurse atât naturale, energetice, cât și umane, asigurând și competitivitatea întreprinderilor și a țării. De asemenea, ecologizarea înseamnă un consumator satisfăcut și un mediu înconjurător curat.

 

Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor se axează pe trei domenii-cheie:

  1. eficiența energiei și resurselor: utilizarea responsabilă a energiei și a resurselor de-a lungul lanțului valoric;
  2. economia circulară: gestionarea materiei prime și a deșeurilor, reciclarea și reutilizarea, reducerea pierderilor de resurse valoroase și de oportunități de afaceri importante pentru ÎMM-uri;
  3. eco-inovarea: crearea oportunităților de afaceri prin integrarea modelelor de afaceri „verzi” și circulare, implementarea tehnologiilor ecologice în procesul de producere a ÎMM-urilor care pot crea și vinde produse certificate, servicii și soluții „verzi” în toate sectoarele economiei naționale.

 

 

În cadrul Programului IMM-urile pot beneficia de instruire și formare în domeniul ecologizării IMM-urilor, precum și de finanțarea acțiunilor de ecologizare a IMM de valoare mică, prin oferirea granturilor de până la 200 mii lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional, dar și de finanțare a acțiunilor de suport de valoare mare, prin oferirea unui grant de până la 500 mii lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional.

 

Potrivit datelor, circa 80 de persoane deja au beneficiat de serviciile de instruire, iar în scurt timp se va derula o altă etapă de formare în domeniul ecologizării IMM-urilor, în cadrul căreia vor fi instruiți 130 de antreprenori.

 

Tot astăzi în cadrul evenimentului a fost lansat apelul de înregistrare pentru ÎMM interesate să implementeze eco-inovații în domeniul turismului în cadrul proiectului CEnTOUR. Perioada de implementare a acestui proiect este 16 septembrie 2020 - 15 septembrie 2023 și are ca obiectiv sporirea competitivității și atractivității pe piețele tradiționale de turism și implementarea strategiilor de inovare în economia circulară pentru sectorul turismului.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.