Știri

Patenta de întreprinzător în anul 2020

La data de evidență 31 decembrie 2020, numărul total al patentelor valabile constituia 11473 unități, iar suma totală a taxelor achitate pentru  acestea a depășit 6,45 mil. lei.
 
Conform datelor publicate de Serviciul Fiscal de Stat, cel mai mare număr de patente de întreprinzător sunt valabile pentru genul de activitate comerţul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri (gherete), pavilioane şi din autovehicule – 5773, iar taxa achitată pentru codul activității 1.1 constituie puțin peste 4,89 mil. lei. Un alt gen de activitate dintre cele mai solicitate de persoanele fizice și legiferat prin patenta de întreprinzător este cel de prestare a serviciilor de frizerie şi cosmetice (1393 acte valabile), suma plătită de deținătorii patentelor fiind de circa 412,13 mii lei. Pe locul trei sunt situate serviciile de predarea şi meditarea diferitelor discipline, cu excepţia muzicii, coregrafiei şi artelor plastice (instruire individuală sau în grupe cu un număr de până la 20 persoane) de la codul activității 2.13 (659 patente valabile), iar taxa achitată depășește 161,85 mii lei.
 
Cel mai mic număr de patente de întreprinzător au fost eliberate pentru persoane care oferă servicii de dulgherie, dar și de păstrare a bagajelor (câte două), câte trei – pentru servicii de guvernantă; executarea şi comercializarea obiectelor de lemn, metal, ghips, argilă, ciment inclusiv servicii de dulgherie și doar patru – în cazul reparației electrocasnicelor.
 
Amintim: Ministerul Economiei și Infrastructurii a elaborat un proiect de lege pentru completarea și modificarea Legii nr.93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, care prevede că pentru desfășurarea activităților indicate în secțiunea 1 din anexă la Legea nr.93/1998 (Comerţul cu amănuntul prin unități de comerț ambulant - a mărfurilor industrial și produse alimentare şi mărfuri ușor alterabile (perisabile) autohtone), valoarea totală a mărfurilor titularului de patentă prezente pe raft și în stoc nu va putea depăşi limita de 300 mii lei într-o perioadă de un an calendaristic. Pentru desfășurarea activităților indicate în secțiunea 2 din anexă la Legea prenotată (Producerea de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii), veniturile din activitatea titularului de patentă, de asemenea, nu vor depăși 300 mii lei într-un an calendaristic. În cazul depășirii plafonului stabilit, proiectul prevede migrarea de la patenta în comerț spre activitatea independentă.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1298 vizualizări

Data publicării:

09 Martie /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

patenta de întreprinzător | taxa | gen de activitate | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon