Știri

Perspectivele pieței muncii în anul 2021

Grupul tehnic al Observatorului pieței muncii pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a prezentat datele preliminare ale sondajului Prognoza pieței muncii și Barometrului profesiilor pentru 2021, inclusiv pe regiuni. Datele au fost obținute în urma chestionării unui eșantion de 2949 angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, din care 74,3% din sectorul privat, 18,7% din sectorul public şi 7% altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii cu un număr mai mic de 50 angajați (cca 68%). Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie - 24 decembrie 2020.
 

Astfel, participanții la chestionare  au confirmat că pandemia Covid-19 a afectat piața muncii, comprimând cererea forței de muncă și activitatea angajatorilor. Conform datelor preliminare, doar 26% din numărul total de angajatori chestionați au planificat investiții în 2021.

 

Totodată, în anul 2021 numărul scriptic de angajați va crește ușor comparativ cu anul 2020, creând oportunități de angajare pentru cusător, conducător auto, operator în telecomunicații, electrogazosudor, specialiști în domeniul IT, medici și asistenți medicali, operatori vânzări.

 

Rezultatele sondajului vor fi utilizate la elaborarea studiului Prognoza pieței muncii de scurtă durată, fiind luate în calcul și datele oferite de Biroul Național de Statistică și Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)

933 vizualizări

Data publicării:

03 Februarie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

piaţa muncii | angajarea personalului | Sondaj | ANOFM | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon