Știri

PIM: industrializarea întregii țări

Dezvoltarea socială și economică echilibrată durabilă pe întreg teritoriul țării,  sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii cu accent sporit pe inovare, transfer de tehnologii și dezvoltare durabilă și atragerea investițiilor și promovarea regiunilor în calitate de poli de dezvoltare sunt obiectivele Programului-pilot de creare a platformelor industriale multifuncționale, aprobat de Guvernul RM prin Hotărârea nr.748 din 13 octombrie. Documentul a fost publicat vineri, 23 octombrie, în MO și a intrat în vigoare.
 
Scopul Programului este creșterea competitivității, productivității, ocupării forței de muncă a sectorului industrial pe întreg teritoriul țării, ținând cont de faptul că, conform datelor statistice oferite de BNS, ponderea ramurii industriale în valoarea adăugată brută pe regiuni de dezvoltare în anul 2019 a constituit pentru mun. Chișinău 50,7%, Nord – 22%, Centru – 19%, Sud – 4,4%, UTA Găgăuzia – 3,3%.

 

PIM vor reprezenta anumite locații dotate complet din punctul de vedere al utilităților, ceea ce va face din acestea „centre de excelență” pentru dezvoltarea industrială. Amintim: grupul de lucru deja a efectuat vizite le lucru în teritorii pentru selectarea terenurilor eligibile pe care vor fi create PIM-urile. Totodată, a fost luată decizia de înființare a 18 asemenea platforme, inițial fiind preconizate 16. Această activitate ține de prima etapă a implementării Programului, urmând a fi dezvoltat conceptul și crearea infrastructurii PIM, dar și realizate activitățile de administrare și dezvoltare a capacităților instituționale ale acestora.

 

Este preconizat că, în rezultatul implementării Programului, vor fi identificate cele 18 regiuni și terenuri potențiale pentru crearea PIM cu crearea ulterioară a cel puțin cinci platforme, iar în cadrul fiecăreia dintre acestea vor fi atrase investiții în valoare de cel puțin 20 mil. lei și create minimul 100 de locuri de muncă.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

483 vizualizări

Data publicării:

26 Octombrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

pim | platorma multifunctionala | hotarire guvern | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon