07
10 2020
924

Plăți achitate rețelelor de supermarket: reglementări contabile și aspecte fiscale

În activitatea economică a producătorilor de bunuri din diferite domenii de activitate, inclusiv din ramurile panificației, agriculturii, industriei ușoare etc. entitățile deseori apelează la transferuri de plăți în favoarea distribuitorilor, rețelelor de supermarketuri (denumiți în practică «retaileri de produse») cu scopul de a accelera procesul de vânzare cu amănuntul a bunurilor lor (vânzărilor retail). Spre exemplu, una și aceeași operațiune poate fi numită fie ca «plată pentru intrarea mărfurilor în rețea», fie ca «plată pentru plasarea produselor pe rafturile comerciale prioritare în comparație cu ale concurenților» sau, pur și simplu, «plată pentru furnizarea de servicii furnizorului». 
 
Diverse plăți transferate retailerilor de produse conform condițiilor contractuale pot constitui sume semnificative. Prin urmare, corectitudinea contabilizării plăților către retailer pentru efectuarea acțiunilor de promovare a produselor afectează în mod direct atât rezultatul financiar contabil, cât și venitul impozabil al entității, care suportă astfel de plăți.

 

În articolul «Plăți achitate rețelelor de supermarket: reglementări contabile internaționale vs cele naționale, aspecte fiscale», publicat în revista din octombrie a revistei „monitorul fiscal.FISC.md” (autori – Marcela Dima și Natalia Țiriulnicova) se atrage atenția că operațiunile privind transferurile de plăți către retailerul de produse, în funcție de cadrul normativ de contabilizare aplicat, pot fi contabilizate diferit. Experții examinează în articol diferența dintre modul de contabilizare a operațiunilor respective conform reglementărilor IFRS 15 «Venituri din contractele cu clienţii» (IFRS 15) vis-a-vis de cele naţionale.

 

Autorii analizează câteva situații, exemplificarea cărora poate facilita activitatea specialiștilor ce ține de contabilizarea plăților achitate rețelelor de supermarket.

3 comentariu

avatar
Spuneti va rog in vs electronica va fi disponibil acest articol?
avatar
Bună ziua. Articolul este publicat în nr. 7(62) și în zilele următoare va fi plasat în ediția electronică, fiind disponibil pentru abonații la Premium și Electronic. Mulțumim!
avatar
Bună ziua. Articolul deja este publicat. Poate fi accesat aici
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.