07
07 2015
1028

Preţurile la energia electrică se vor modifica treptat

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică susţine că preţurile la energia electrică nu vor fi modificate brusc şi nici în volumul solicitat de distribuitori.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Sergiu Ciobanu spune că ajustarea tarifelor la energia electrică trebuie să aibă loc treptat, iar pentru a stabili un tarif corect şi transparent, este necesară o analiză minuţioasă, care poate dura până la un an. Ţinând cont de situaţia complicată din ţară, decizia se va lua însă mai repede, susţine directorul ANRE.

ANRE este în proces de verificare a argumentelor prezentate (de distribuitori, n.r.). Nu este bine să vehiculăm cu anumite procente care ar putea fi majorările, chiar dacă s-au solicitat majorări cu 60%. Urmează să finalizăm procesul şi să ne expunem, a declarat Sergiu Ciobanu.

În acelaşi context, viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a menţionat că autorităţile încearcă să negocieze cu producătorul de energie electrică direct, cu Hidrocentrala de la Kuciurgan, însă atât timp cât avem un singur furnizor suntem foarte vulnerabili şi se încearcă căutarea partenerilor externi pentru a reuşi interconectarea cu UE la capitolul asigurare cu energie electrică. Grupul Gas Natural Fenosa a anunţat anterior că a fost avertizat de către furnizor că ar putea reduce până la 40% din alimentarea cu energie electrică din cauza amânării plăţilor pentru energia furnizată.

Compania precizează că achiziţionează energie electrică în dolari, la o rată de schimb în tariful în vigoare de 11,8 lei/dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18,68 lei / dolar la zi. Compania a cerut ajustarea tarifelor de către ANRE şi a solicitat furnizorului amânarea aplicării măsurii anunţate până pe 15 iulie cu încrederea că până atunci ANRE va aproba noile tarife în corespundere cu cererile prezentate.

via | adevarul.ro

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.