23
09 2016
965

Prim-viceguvernatorul și viceguvernatorul BNM, numiți de Parlament

Parlamentul a susținut în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă numirea lui Vladimir Munteanu în funcție de prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Totodată, deputații au aprobat și numirea Cristinei Harea în funcție de vice-guvernator al aceleiași instituții.

Menționăm că Vladimir Munteanu, conform CV- ului, activează din 2014 până în prezent în calitate de consilier pe termen lung în domeniul operațiunilor monetar-valutare la Banca Sudanului de Sud, iar Cristina Harea activează, la fel din 2014 până în prezent la Fondul de investiții specializat în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru țări ca Georgia, Armenia, Moldova, Kîrgîstan și Ucraina.

Vladimir Munteanu a participat la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Guvernator al BNM, clasându-se pe locul 4.

“Mulțumim pentru că ați acceptat propunerea mea. Sunt sigur că vom face o echipă eficientă”, a menționat Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea.

“În adresa Președintelui Parlamentului a parvenit demersul Guvenratorului BNM pentru ca în funcția de prim-viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei și în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Supraveghere a BNM să fie propus Vladimir Munteanu. De asemenea, a parvenit demersul pentru ca la funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei și membru al Consiliului de Supraveghere a BNM să fie propusă Cristina Harea. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat demersul dat și a sesizat că demersul respectiv corespunde normelor legale”, a menționat Anatolie Zagorodnîi, membru al Comisiei.

Candidații au avut ocazia să se prezinte și să-și expună părerea referitor la reformele necesare pentru relansarea sectorului financiar-bancar din țara noastră.

„După ce am urmărit activitatea BNM din ultimele luni și am discutat cu dnl. Guvernator, sunt sigur că se va crea o echipă capabilă să facă față provocărilor”, a subliniat Vladimir Munteanu.

La rândul său, Cristina Harea a menționat că activitatea sa în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii i-a oferit ocazia să aibă tangențe cu sistemul bancar și financiar.

“Am lucrat doar în sectorul privat, nu am avut niciodată ambiția să devin funcționar public. Am acceptat propunerea deoarece schimbarea în sistemul bancar este absolut necesară și imperativă”, a spus ea.

Ambii candidați au fost aleși pe un termen de 7 ani, mandatul prim-viceguvernatorului va începe la 5 octombrie curent, iar al viceguvernatorului de astăzi, 23 septembrie.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.