Știri

Producătorii autohtoni: ce produse își vor găsi locul pe raft

În Lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt ce urmează a fi plasate în rețelele comerciale în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial (Lista) ar putea fi incluse 132 poziții. Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Listei a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și a fost propus pentru examinare în cadrul ședinței secretarilor de stat din 24 iunie curent.
 
Menționăm că proiectul a fost elaborat întru executarea prevederilor Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, conform căreia (art. 211 alin. (12)) Guvernul urmează să aprobe Lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, care urmează a fi achiziționate de  comerciant și expuse în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

 

La etapa elaborării proiectului reprezentanții asociațiilor de profil, mediului de afaceri au venit în repetate rânduri cu solicitări și propuneri ce țin de sprijinirea producătorilor autohtoni în comercializarea producției proprii pe piața internă, inclusiv prin reglementarea normativă cu oferirea a cel puțin 50% din rafturile unităților de comerț pentru produsele moldovenești. Astfel, Lista ce urmează a fi aprobată realizează una din prioritățile Guvernului – susținerea producătorului autohton prin oferirea unui loc sigur pe rafturile comercianților.

 

Produsele incluse în proiectul Listei sunt divizate în 13 categorii: legume în stare proaspătă; fructe în stare proaspătă; legume, fructe conservate; băcănie; produse de brutărie, patiserie și cofetărie; alte produse (borș acru, bastonașe de porumb, semințe de floarea soarelui și dovleac); băuturi nealcoolice (sucuri, nectar); produse alcoolice; preparate congelate (colțunași, pelmeni, aluat); lapte și produse lactate; carne, produse din carne și mezeluri; carne de ovine, brânză de oi; miere naturală și produse derivate comestibile.

 

Lista conține și compartimentul perioada recomandată”, care se referă la fructele și legumele de sezon și va avea un caracter de recomandare. În funcție de soi, producătorul agricol va indica în contractul cu comerciantul perioada concretă, periodicitatea, cantitatea pentru livrarea produsului. Pentru produsele la care nu este indicată o perioadă de referință, acestea vor fi comercializate pe întreg parcursul anului.

 

În opinia experților, asigurarea accesului pe rafturile unităților de comerț a produselor autohtone va stimula valorificarea acestora cu contabilizarea veniturilor, care presupune și majorarea vărsămintelor în bugetele locale și cel public național, inclusiv dezvoltarea mai accelerată a sistemului de marketing în întreprinderile agricole mici și mijlocii, care inevitabil vor crea și o concurență sănătoasă, bazată pe principiile de asigurare a calității, inofensivității și aspectului produselor respective.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

620 vizualizări

Data publicării:

25 Iunie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

lista produselor alimentare | 50% | raft | retea de comert | monitorul.fisc.md | proiect hotarire guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon