Știri

Proiectul modificărilor la Legea comerțului interior, aprobat de Guvern

Notificarea privind iniţierea, modificarea, suspendarea sau încetarea activităţii de comerţ poate fi depusă on-line, prin intermediul resursei informaționale în domeniul comerțului, sau fizic, la ghișeul autorității administrației publice locale (primăria) a satului (comunei), orașului sau municipiului unde se intenţionează sau se desfășoară activitatea de comerț, care poate fi diferită de adresa juridică sau domiciliul persoanei ce depune notificarea.

 

Astăzi, 13 octombrie, Executivul a votat proiectul hotărârii de Guvern privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. Autorul documentului (Ministerul Economiei și Infrastructurii) vine cu intervenții majore în actuala redacție a legii, care va fi completată cu noțiuni noi, dar propune și abrogarea unor prevederi depășite, toate având drept scop atât excluderea discrepanțelor normative depistate, cât și asigurarea reglementării a fenomenelor sociale existente de facto.

 

Implementarea proiectului va reglementa aspectele ce țin de notificarea de comerț, va asigura evidența și plata taxelor locale, sistematizarea și suplinirea tipologiei unităților comerciale prin stabilirea și aprobarea la nivel de lege a Nomenclatorului unităților comerciale.

 

Totodată, în Legea nr.231 va fi inclus, în scopul evitării concurenței neloiale, un capitol separat ce va reglementa comercializarea produselor/serviciilor la preţ redus, ceea ce va preveni declararea reducerilor de preț sau lichidări de stocuri false, prin publicitate de forme diferite, inclusiv aplicate pe vitrinele magazinelor care nu corespund realității, de facto prețurile cu reduceri nefiind schimbate sau fiind schimbate neesențial.

 

Încă o prevedere ține de reglementarea procedurii de realizare a surplusurilor de produse obținute de pe loturile aferente gospodăriilor casnice și celor deținute în întovărășiri pomilegumicole, fiind propusă eliberarea Certificatului de producător casnic, care va asigura evidența producătorilor casnici și a produselor comercializate de aceștia.

 

Publicația Periodică „Monitorul Fiscal FISC.md” va reveni în următoarele zile cu detalii la subiectul dat.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

895 vizualizări

Data publicării:

13 Octombrie /2020 15:36

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon