30
10 2014
1284

Proiectul Ameliorarea competitivității II, în vigoare din această lună

Din octombrie a intrat în vigoare proiectul ”Ameliorarea Competitivității II” al Băncii Mondiale.

Directorul Unității pentru implementarea proiectului BM Aurel Casian a menționat într-o ședință, că acesta continuă mai multe componente de succes ale primului proiect, racordîndu-se la prioritățile stabilite în Strategia de Dezvoltare 2020, precum și în documentele de planificare strategică privind dezvoltarea sectorului privat în Moldova.

Totodată, proiectul își propune să faciliteze procesele transformaționale, prin care trece economia Moldovei, pentru agenții economici în aderarea RM la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv cu UE.

Unul din domeniile, care va beneficia masiv de suport în cadrul acestui proiect, este cel ce ține de îmbunătățirea mediului de afaceri.

În viziunea BM acesta este domeniul, care poate asigura o creștere economică durabilă, bazată nu pe remitențe și creșterea consumului, dar pe majorarea și diversificarea exporturilor, — a precizat Casian.

Astfel, vor fi susținute, în primul rînd, întreprinderile exportatoare, prin reducere barierelor în comerțul internațional, precum și a poverii de reglementare. Aceasta se va obține prin îmbunătățirea legislației fiscale și vamale, crearea unei rețele de ghișee unice pentru eliberarea actelor permisive, ce va optimiza costurile de bani și de timp ale agenților economici.

Vor fi susținute în continuare activitățile orientate spre revederea numărului actelor permisive, excluse dublările, redus la minim contactul cu funcționarul public, prevenite cazurile de corupție și mituire.

Noi anticipăm că de suport direct, prin intermediul granturilor de cofinanțare pentru îmbunătățirea competitivității, vor beneficia 350 – 400 de agenți economici – exportatori. Concomitent va fi oferit suport unor asemenea instituții publice, precum sunt Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor(MIEPO), Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Ministerul Economiei, altor structuri pentru a-și consolida capacitățile privind îmbunătățirea legislației antreprenoriale și acordarea serviciilor agenților economici. Nu în ultimul rînd, asistență financiară și consultativă va fi oferită Consiliului Concurenței – asigurarea unei concurențe loiale pe piața, excluderea monopolurilor fiind condiții esențiale pentru o activitate normală a genților economici, — a relevat Casian.

Valoarea proiectului ”Ameliorarea competitivității II” este de 45 mil. Dolari SUA. Proiectul este finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, ambele instituții fac parte din grupul Băncii Mondiale. Durata de implementare este pînă în 2017.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.