Știri

Punctajul de bunăstare poate fi majorat

Ca rezultat al analizei și evaluării Programului de ajutor social efectuate de experții internaționali, a fost formulată propunerea de majorare anuală cu 2,82 puncte a punctajului de bunăstare, ce ar permite creșterea numărului de beneficiari ai ajutorului social. Astfel, în anul 2021 urmează să beneficieze de suportul statului, suplimentar la numărul beneficiarilor existenți, circa 1800 de familii, iar încă 2500 de familii vor fi incluse în programul pentru ajutorul acordat în perioada rece a anului. Cheltuielile necesare pentru implementarea acestor modificări vor constitui 29,6 mil. lei, bani prevăzuți în Cadrul Bugetar pe Termen Mediu pentru anii 2021-2023.
 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi  plată a ajutorului social. 

 

Conform acestuia, pragul eligibilității la calcularea scorului punctajului de bunăstare va fi extins cu 2,82 puncte, de la 88, 46 la 91,28. Astfel, acest indicator va fi luat în calcul la stabilirea dreptului la ajutor social şi/sau ajutor pentru perioada rece a anului.

 

În același timp, este propusă reducerea termenului de restituire a sumelor ajutoarelor nesolicitate de beneficiar. Astfel, mijloacele financiare vor fi transferate de către prestatorul de servicii de plată desemnat pe contul corespunzător al Casei Naţionale de Asigurări Sociale în termen de trei luni de la expirarea termenului de plată, la momentul actual fiind stabilit termenul de șase luni.

 

Potrivit proiectului, prevederile ar urma să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Sănătăţii

694 vizualizări

Data publicării:

23 Septembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon