Știri

Reexaminarea dreptului la pensie: o nouă inițiativă legislativă

Reexaminarea dreptului la pensie ar putea fi efectuată și pentru persoanele care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie de dizabilitate, precum și în cazul survenirii unor modificări ce vizează stagiul de cotizare, dar și în cazul completării cadrului legal cu circumstanțe ce țin de perioade necontributive și de activități care au fost realizate până la stabilirea/reexaminarea pensiei.
 
În Parlament este înregistrată inițiativa legislativă prin care se propun modificări la Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii și la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, ce au ca scop asigurarea funcționării unui sistem de asigurări sociale echitabil și sustenabil financiar pe termen lung.

 

Reexaminarea dreptului la pensie în cazurile menționate supra, precum și la apariţia unor circumstanţe noi referitoare la stagiul de cotizare și venitul asigurat ce au avut loc până la acordarea drepturilor la pensie, precum și transferării la altă categorie de pensie se va efectua diferențiat în raport cu persoanele care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, pentru care se propune o nouă formulă de reexaminare.  

 

Se propun modificări și la calcularea stagiului de cotizare, fiind exclusă prevederea conform căreia în cazul în care suma anuală a contribuțiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calculează proporțional sumei achitate. Totodată, autorii consideră oportună abrogarea alin.3) și 4) ale art.6 din Legea nr.156/1998.

 

Proiectul vine cu suplinirea prevederilor Legii nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale. Astfel, art. 22 (alin.1) din Legea nr. 489/1999 va avea o nouă redacție, care va stabili că baza lunară de calcul la care angajatorul datorează contribuţia de asigurări sociale o constituie fondul de retribuire a muncii şi alte recompense, care pentru fiecare angajat nu poate fi mai mică  decât 50 la sută din suma lunară a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație.

 

Autorul mai propune atribuirea dreptului Casei Naționale de Asigurări Sociale de a efectua înscrierea datelor în conturile persoanelor asigurate pentru care nu au fost prezentate în termenele stabilite Declarațiile persoanelor asigurate de către plătitorii de contribuții, care au fost lichidați sau sunt în proces de lichidare. Completarea contului personal de asigurări sociale cu informația respectivă se va efectua în baza documentelor aferente impozitului pe venit prezentate organului fiscal în perioadele respective, doar în condițiile când a fost respectat termenul de prezentare a Declarației privind calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii (F-4BASS).

 

Proiectul conține și prevederea că, după punerea în aplicare a modificărilor (care, cu unele excepții, ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie 2022) CNAS va reexamina, în conformitate cu prevederile art.8 alin.(3) din Legea nr.156/1998, pensiile pentru limită de vârstă și pensiile de dizabilitate stabilite/reexaminate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2021, la calcularea cărora s-a inclus în stagiul de cotizare perioada prevăzută la art.5 alin.(2) lit. d) din Legea nr.156/1998, luând în considerare drept bază de calcul a pensiei pentru perioada respectivă salariul mediu lunar pe țară la data calculării inițiale/reexaminării respectivei prestații.

 

Potrivit notei informative a proiectului, cheltuielile necesare pentru implementarea prevederilor propuse au fost consultate cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și sunt incluse în cheltuielile prevăzute în BASS pentru anul 2022.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

3201 vizualizări

Data publicării:

02 Iunie /2022 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

proiect de lege | sistemul de pensii | stagiu de cotizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon