Știri
Reintegrarea cetățenilor întorși de peste hotare. Plan de acțiuni
Proiectul se bazează pe 4 obiective specifice ce vizează consolidarea cadrului instituțional, garantarea respectării drepturilor sociale, facilitarea reintegrării și sporirea oportunităților economice și asigurarea accesului migranților reveniți și a familiilor acestora la mecanisme eficiente de participare efectivă în viața publică. În acest sens, urmează a fi realizată o serie de măsuri, precum:
-
stabilirea dreptului la ajutorul de șomaj persoanelor revenite înregistrate cu statut de șomer;
-
crearea unei hărți a oportunităților de afaceri/investiții pe regiuni (în funcție de cerințele pieței);
-
elaborarea conceptului și realizarea studiului de fezabilitate a Fondului de Investiții a Diasporei;
-
crearea unui program național de suport pentru migranţii reveniți și familiile acestora, pentru afacerile agricole și non-agricole din mediul rural;
-
extinderea numărului de beneficiari ai Programului Prima Casă pentru migranții reveniți;
-
extinderea numărului de localități beneficiare a Programului Diaspora Acasă Reușește DAR 3+1;
-
elaborarea Planurilor locale de acţiuni pentru susţinerea cetățenilor reveniți;
-
elaborarea unui concept de program de Pensii facultative pentru diasporă.
Ca urmare a implementării măsurilor, se preconizează ca până în anul 2026 circa 80% din cetățenii reîntorși de peste hotare, inclusiv familiile mixte, să beneficieze de servicii și instrumente de reintegrare sustenabilă, iar numărul persoanelor din rândul persoanelor reîntoarse de peste hotare și angajate în câmpul muncii să sporească anual cu 5%.
Totodată, se estimează ca volumul investițiilor efectuate în economia națională de către migranţi şi rudelor de gradul I ai acestora în cadrul Programului „PARE 2+1”, precum și numărul afacerilor lansate de aceștia, să crească anual cu 10%.
Potrivit datelor din nota proiectului, de programe de formare continuă orientate spre nevoile cetățenilor RM reîntorși de peste hotare în anul 2020 au beneficiat 1605 persoane.
Programul urmează a fi implementat din resurse financiare publice, precum și din contribuția partenerilor de dezvoltare.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1002 vizualizări
Data publicării:
13 Aprilie /2022 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
reintegrarea | migranți | facilitati | Proiect | guvern Moldova
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.