

Reluarea exporturilor
Astfel, reexporturile de mărfuri străine au constituie $315,4 mil. sau 22,9% din totalul exporturilor, ceea ce este cu 34,0% mai puțin comparativ cu ianuarie-iulie 2019.
Reexporturile de mărfuri după prelucrare (îmbrăcăminte, încălțăminte și părți de încălțăminte, cabluri coaxiale, conductoare și transformatoare electrice, părți de scaune, coloane și cutii de direcție pentru autovehicule) au deținut 16,6% în totalul exporturilor, iar reexporturile clasice de mărfuri (cele care nu au suferit transformări esențiale), ca medicamentele, țigaretele care conțin tutun, distilatele de vin, uleiurile esențiale – 6,3%.
Potrivit datelor, în perioada de raportare exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au constituit $893,6 mil., cu 10,8% mai puțin comparativ cu perioada similară din anul 2019, deținând o cotă de 64,8% în total. Totodată, exporturile în țările CSI au constituit $220,9 mil., cu ponderea de 16,0%.
În perioada analizată s-au diminuat exporturile în România, Italia, Ucraina, Azerbaidjan, Letonia, Emiratele Arabe Unite, Georgia etc., însă au crescut Cehia, Olanda, Portugalia, Grecia, Ungaria, Federația Rusă, Spania.
Totodată, în primele șapte luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2019, s-au redus exporturile de mașini și aparate electrice și părți ale acestora, semințe și fructe oleaginoase, îmbrăcăminte și accesorii, cereale și preparate pe bază de cereale, mobilă și părțile ei, produse medicinale și farmaceutice, băuturi alcoolice și nealcoolice, tutun brut și prelucrat etc.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Biroului Naţional de Statistică al RM