
Știri
Reprezentarea statului în societăţile comerciale cu capital public sau public-privat
- cu privire la reprezentarea statului în societățile comerciale cu capital public sau public-privat;
- privind modul de selectare și numire a membrilor consiliului și a comisiei de cenzori al societății comerciale cu capital public sau public-privat;
- regulamentului-model al consiliului societății pe acțiuni cu capital public sau majoritar public;
- regulamentul-model al comisiei de cenzori a societății pe acțiuni cu capital public sau majoritar public.
Documentele stabilesc cerințele față de persoanele care reprezintă interesele statului în societățile comerciale, răspunderea, modalitatea de salarizare, modul de organizare a concursurilor pentru selectarea candidaților la funcția de membru al consiliului/comisiei etc.
Astfel, pentru organizarea concursului de selectare a candidaților la funcția de membru al consiliului/comisiei de cenzori care vor fi în drept să reprezinte interesele statului în societatea comercială va fi instituită, prin act administrativ, o comisie de concurs formată din 7 persoane, în componența căreia vor fi incluși câte doi reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor și Agenției Proprietății Publice și un membru al ministerului de ramură, de componența căruia ține politica din domeniul de activitate a societății comerciale.
Potrivit notei informative, la momentul actual nu sunt clar stabilite atribuțiile membrilor consiliilor/comisiei de cenzori a societăților comerciale cu capital public sau public-privat formate din reprezentanții organelor administrației publice centrale, modul de repartizare a profitului net pentru achitarea remunerației muncii, precum și modul de promovare a funcționarilor publici în componența acestor organe de conducere.
În aceste condiții instituirea consiliilor/comisiilor de cenzori are loc în mod netransparent, iar în unele cazuri fără respectarea prevederilor cadrului legal în partea ce ține de obligativitatea alegerii a reprezentanților altor autorități în componența consiliului societății, în care cota statului depășește 50% din capitalul social și/sau componența comisiei de cenzori ai societății, în care cota statului depășește 20% din capitalul social.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1146 vizualizări
Data publicării:
20 Noiembrie /2020 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
interesele statului | reprezentanta | comisie | proiect HG | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.