21
05 2019
1165

Restituirea TVA și a accizelor în trimestrul I

În trimestrul I din anul curent, pentru livrările pentru care, conform legislației fiscale, este prevăzută restituirea TVA, din bugetul de stat au fost restituite 518,18 mil. lei, potrivit datelor statistice privind sumele TVA restituite din buget în trimestrul I anul 2019. Suma este mai mica comparativ cu aceiași perioadă din anul precedent, când din buget au fost restituite 658,7 mil. lei la 476 contribuabili. Restituirile TVA sunt reglementate în art.1011, 1013 și 1014 din Codul fiscal. Totodată, în primul trimestru din anul 2019, accizele restituite din buget constituie 14,00 mil. lei, mai puțin decât în perioada similară din anul 2018, când de restituirea accizelor au beneficiat 7 contribuabili, iar sumă totală a fost de 37,6 mil. lei. Trecerea în cont și restituirea accizelor este stipulată în art. 125 din CF.

3 comentariu

avatar
Buna ziua! Ce masuri trebuie sa intreprinda o entitate ca sa efectuieze restituirea TVA din bugetul de stat? care sunt pasii si actele necesare pentru restituire? Va multumesc si sper la un raspuns clar pentru un tinar specialist.O zi buna!
Comentariu a fost șters
avatar
Stimată dna Olga, în conformitate cu Regulamentul privind restituirea TVA http://lex.justice.md/md/346650/, solicitarea restituirii TVA se efectuează prin depunerea la subdiviziunile structurale ale Serviciului Fiscal de Stat de la locul de deservire a cererii de modelul stabilit în anexa nr.1 la Regulament.

În cererea de restituire se indică, în mod obligatoriu, suma TVA solicitată spre restituire. Dacă nu este indicată suma solicitată spre restituire, cererea nu se examinează.

Suma TVA solicitată spre restituire trebuie să corespundă cu suma reflectată în Declarația privind TVA, cu excepția cazurilor de solicitare a restituirii TVA în baza art.101/3 și 101/4 din Codul fiscal, de către agenții economici care nu sînt înregistrați ca plătitori ai TVA.

La solicitarea spre restituire a sumei TVA în temeiul art.101/2 al Codului fiscal, concomitent cu cererea de restituire se depune şi cererea privind stingerea obligaţiei fiscale prin compensare şi/sau restituirea mijloacelor. În cazul în care suma TVA confirmată de SFS spre restituire nu corespunde cu cea solicitată, contribuabilul va depune o altă cerere privind stingerea obligaţiei fiscale prin compensare şi/sau restituirea mijloacelor.
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.