20
11 2014
1096

Rețeaua incubatoarelor de afaceri se completează

La Nisporeni a fost lansat un incubator de afaceri, al optulea în cadrul Rețelei Incubatoarelor de afaceri din RM (RIAM), instituită în decembrie 2013. Incubatorul de afaceri își propune să ofere susținere companiilor începătoare din raionul Nisporeni și din regiune. Acestea companii vor beneficia de spaţii de producere sau oficii la preţuri avantajoase, de consultanţă şi instruire antreprenorială, de sfaturi calificate în achiziţionarea echipamentului, precum și de costuri de administrare reduse. La etapa inițială, incubatorul găzduiește 18 companii tinere, preponderent prestatoare de servicii, dar și producătoare. Însă, capacitatea incubatorului este de 25-30 de companii. Se prevede ca să fie create peste 60 de locuri de muncă, inclusiv o pătrime din ele destinate femeilor. Clădirea unde este amplasat incubatorul de afaceri din Nisporeni, spațiile de producere și pentru oficii au fost reparte pe bani europeni.
Incubatoarele de afaceri constituie posibilităţi reale pentru oamenii, care au idei de afaceri, ca să le poată traduce în fapt. Activitatea de antreprenoriat este foarte aproape de principiile Uniunii Europene, pentru că dezvoltarea afacerii înseamnă să fii şeful tău şi să-ți creezi propriul destin și confort, - a relevat Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în RM , prezent la eveniment.
Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Iulia Iabanji, a specificat că incubatorul din Nisporeni este cel mai mare ca dimensiune, comparativ cu cele lansate anterior. Iar pînă la finele anului va mai fi lansat un incubator – la Cimișlia. Vicepreședintele raionului Nisporeni Ghenadie Verdeș a menționat, că lansarea incubatorului de afaceri este rezultatul colaborării între autoritățile locale, cele centrale în persoana Ministerului Economiei și ODIMM și donatorul extern, UE. El și-a exprimat speranța că firmele găzduite în incubatori ”vor crește”, își vor extinde afacerile și vor contribui la dezvoltarea economică a raionului, la crearea locurilor noi de muncă, atractive pentru tineri. Incubatorul de Afaceri din Nisporeni a fost creat în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de UE, în concordanţă cu priorităţile Guvernului RM de creare a infrastructurii de suport în afaceri adecvate necesităţilor mediului de afaceri, în deosebi din zonele rurale. Alte incubatoare de afaceri au fost create și activează în raioanele Soroca, Ștefan-Vodă, Leova, Rezina, Sîngerei, Dubăsari și Ceadîr-Lunga.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.