21
06 2019
198

Risipa alimentară: evaluarea proporțiilor, cauzelor și impactului

Moldova va încerca să pună capăt risipei alimentare. Mai multe instituţii de stat şi reprezentanţi ai sectorului privat au aprobat o foaie de parcurs pentru prevenirea pierderilor de alimente. Documentul a fost validat în cadrul unui atelier cu participarea Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor desfășurat sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie.

La eveniment a fost prezentată o evaluare a proporțiilor, cauzelor și impactului pierderilor și risipei alimentare. Totodată, au fost studiate lanțurile cu alimentele selectate și au fost intervievați actorii implicați în acest proces. Printre aceștia: fermieri, procesatori și vânzători.

Proiectul de lege cu privire la diminuarea risipei alimentare, promovat de Ministerul Economiei și Infrastructuri, a fost publicat pentru dezbateri publice încă pe 13 martie 2019. Scopul proiectului menționat constă în asigurarea unui cadru legal optim de prevenire a risipei alimentare în Republica Moldova, prin încurajarea persoanelor fizice/juridice și a instituțiilor publice să reducă cuantumul deșeurilor alimentare în țară.

În acest sens, urmează a se stabili anumite obiective de a diminua deșeurile alimentare pe cap de locuitor într-o anumită perioadă de timp, precum: diminuarea deșeurilor alimentare cu 30% timp de 10 ani și cu 50% timp de 15 ani.

Lupta împotriva deșeurilor alimentare implică aplicarea unor măsuri de responsabilizare și mobilizare a producătorilor, prestatorilor și vânzătorilor, a consumatorilor și asociațiilor, pe întreg lanț agroalimentar, astfel valorificând la maximum resursele de alimente comestibile.
În acest sens, urmează să fie implementate acțiuni de diminuare a deșeurilor alimentare în următoare ordine de prioritate:
— prevenirea deșeurilor alimentare;
— utilizarea produselor nevândute/neutilizate potrivite consumului uman, pentru donații și alte mijloace de transformare;
— valorificarea produselor destinate pentru hrana animalelor;
— utilizarea produselor în scop de compost pentru agricultura sau valorificare energetică, în special prin digestive anaerobe.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite a caracterizat risipa alimentară drept un fenomen global specific țărilor dezvoltate. Potrivit FAO, aproximativ o treime din producția alimentară globală pentru consumul uman este pierdută sau irosită, aproape 1,3 mld. tone anual. În expresie bănească, în anul 2018 pierderile din risipă în țările industrializate au constituit $680 mld., iar în țările în dezvoltare — $310 mld.


via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.