Știri
Sancțiunile pentru comercializarea bunurilor ce constituie ajutoare umanitare vor reveni
Potrivit datelor din nota informativă, în anul 2021 se observă o creștere considerabilă a ajutoarelor umanitare, în contextul crizei pandemice provocate de COVID-19. Dacă în anul 2019 au fost importate ajutoare umanitare sub diferite forme (medicamente, utilaje și echipamente medicale, produse alimentare etc.) în valoare de 241 mil. lei, în anul 2020 – în sumă de 410 mil. lei, în 11 luni ale anului 2021 ajutoarele umanitare au depășit suma de 944 mil.lei.
Deoarece ajutoarele umanitare au un caracter social, fiind destinate cetățenilor aflați în dificultate, care aceștia urmează să le primească cu titlu gratuit, în lipsa unui control din partea organelor de stat sunt înregistrate cazuri de iresponsabilitate și de încălcare a legislației în vigoare de către persoanele care recepționează sau distribuie ajutoarele umanitare, inclusiv comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare destinate populației.
În conformitate cu art. 28 din Legea nr. 1491/2002 cu privire la ajutoarele umanitare acordate RM, persoanele vinovate de încălcarea Legii (inclusiv comercializarea ilegală) poartă răspundere în conformitate cu legislația, doar că la etapa actuală nu există un act normativ care ar reglementa răspunderea pentru comercializarea ilegală a acestor bunuri.
În același timp, comisiile teritoriale pentru ajutoarele umanitare care au competența de a ține evidența acestora, de a exercita controlul asupra distribuirii și utilizării lor și de a participa la recepționarea și distribuirea ajutoarelor, se limitează doar la prezentarea unor dări de seamă trimestriale privind recepționarea acestor tipuri de ajutoare.
Totodată, în nota proiectului se menționează că, anterior, CC prevedea la art. 3272 stabilirea contravenției în cazul comercializării ilegale a bunurilor care constituie ajutoare umanitare, însă această normă a fost abrogată prin Legea nr. 185/2017.
Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării inițiativei.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
838 vizualizări
Data publicării:
22 Februarie /2022 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
sanctiuni administrative | ajutoare umanitare | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.