06
10 2021
302

Sectorul corporativ: contabilizarea activelor primite cu titlu gratuit

În ediția din august a revistei „monitorul fiscal FISC.md” a fost publicat articolul în care au fost analizate particularitățile contabilității veniturilor din donații voluntare înregistrate de către entitățile bugetare, iar în perioada imediat următoare după apariția ediției nr. 5 (68) au parvenit mai multe adresări din partea abonaților cu solicitarea de a oferi soluții cu privire la contabilizarea activelor primite cu titlu gratuit de către entitățile din sectorul corporativ și întreprinderile la autofinanțare. Drept răspuns la apelul cititorilor, deja în revista ce va ieși de sub tipar în zilele imediat următoare propunem articolul Lidiei Foalea „Contabilizarea activelor primite cu titlu gratuit”.

 

Autorul dezvăluie metodele de contabilizare a activelor primite cu titlu  gratuit (donație) prin prisma prevederilor actelor normative și, totodată, vine cu soluții pentru subiectul abordat, care pot fi aplicate de entități, totodată fiind cercetate următoarele aspecte:

 

  • reglementarea normativă a tranzacțiilor aferente activelor primite cu titlul gratuit sub formă de donații, ajutoare umanitare etc.;
  • clasificarea, recunoașterea, evaluarea activelor primite cu titlu  gratuit;
  • selectarea și aprobarea metodelor de contabilizare a activelor primite cu titlu  gratuit în politicile contabile;
  • modul de contabilizare a activelor primite cu titlu  gratuit și de prezentare a informației contabile aferente în situațiile financiare.

 

Pentru a facilita aplicarea în practică a prevederilor actelor legislative și normative aferente subiectului abordat, articolul conține exemple cu descifrarea operațiunilor economice specifice situațiilor descrise.

 

Menționăm că articolul va fi disponibil doar pentru deținătorii unui abonament al PP „Monitorul Fiscal FISC. md”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.