03
08 2021
373

Sectorul extractiv: contabilitatea lichidării excavațiilor și refacerii terenurilor

Entitatea cu activitate extractivă este obligată să lichideze excavațiile și să refacă terenurile ocupate cu drumurile temporare și cu alte mijloace fixe în respectarea prevederilor art. 39, lit. (i; m) din Codul subsolului nr. 3/2009, art. 54 lit. (c) din Legea nr. 1515/1993 privind protecția mediului înconjurător, art. 29 din Codul funciar nr. 828/1991.
 
În ediția din august a revistei „monitorul fiscal FISC.md” în rubrica „Sectorul extractiv”, venim cu articolul „Contabilitatea lichidării excavațiilor și refacerii terenurilor” în care autorii Vasile Bucur și Tatiana Șevciuc atrag atenția că entitatea cu activitate extractivă, încă la începutul lucrărilor de extracție a resurselor minerale urmează să întocmească devizul de costuri pentru lichidarea excavațiilor și a terenurilor ocupate cu drumurile temporare și mijloace fixe aferente (clădiri, construcții etc.).
 
În acest context agenții economici trebuie să constituie provizioanele respective conform articolelor:
  • Costuri directe de materiale (combustibil, lubrifianți, piese de schimb etc.);
  • Costuri cu personalul;
  • Costul energiei electrice;
  • Amortizarea mijloacelor fixe;
  • Costurilor indirecte de producție (CIP);
  • Reparația mijloacelor fixe;
  • Alte costuri (costul proiectului de lichidare a excavațiilor și terenurilor ocupate cu mijloace fixe, plata de arendă etc.).
 
Urmează a se ține cont și de faptul că costurile serviciilor de elaborare a proiectelor privind costurile de lichidare a excavațiilor și de refacere a terenurilor urmează a fi contabilizate în componența cheltuielilor anticipate conform politicilor contabile ale entității. Mai multe detalii la aceste capitole aflați din nr. 5 (68) a revistei „monitorul fiscal FISC.md”.
 
Totodată vă recomandăm să studiați și alte articole destinate entităților cu activitate extractivă:
 
 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.