Știri

Semnătura electronică calificată eliberată în UE va fi recunoscută în Moldova

Se recunosc semnăturile electronice calificate, create utilizând un certificat calificat al cheii publice eliberat de un prestator de servicii de încredere dintr-un stat membru al Uniunii Europene ca având valoare juridică similară cu semnăturile electronice avansate calificate create conform prevederilor Legii nr. 91/2014 privind semnătura electronică şi documentul electronic, prevede proiectul hotărârii de Guvern propus pentru consultări publice de Cancelaria de Stat.
 
Potrivit documentului, verificarea autenticității semnăturii electronice europene aplicate pe un document în format PDF ar putea fi realizată într-un mod identic verificării autenticității semnăturii electronice din RM, utilizând în acest sens serviciul electronic guvernamental integrat de semnătură electronică (MSign) și dispozitivului de verificare a semnăturii electronice din posesia Instituţiei publice „Serviciul Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică”. Autoritatea, în termen de 4 luni din momentul publicării hotărârii aprobate, urmează să asigure funcționarea dispozitivului de verificare a semnăturii electronice în conformitate cu recomandările CE ce țin de preluarea și adăugarea certificatelor rădăcină emise de subiecții din lista de încredere a prestatorilor de servicii de încredere calificați în corespundere cu legislația comunitară.
 
Potrivit autorilor proiectului, prevederile hotărârii ar putea fi puse în aplicare la data publicării actului normativ aprobat în MO. Propunerile persoanelor interesate sunt acceptate până pe data de 11 mai 2022.
 
Amintim, pe parcursul anului 2021 Secretariatul Consiliului Economic  a depus efort pentru elaborarea și promovarea Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitalizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic.  Astfel, aprobarea pachetului legislativ permite înregistrarea întreprinderilor la distanță; excluderea obligativității notificării în calitate de operator de date cu caracter personal; semnarea electronică a contractelor de muncă; eliberarea de către autorități a documentelor în format electronic; recunoașterea unilaterală de către țara noastră a semnăturii electronice a UE și alte măsuri importante pentru impulsionarea comerțului electronic și gestionarea afacerilor la distanță etc.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

884 vizualizări

Data publicării:

05 Mai /2022 07:55

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Semnătura electronică | Msign | verificarea semnăturii | proiect hotarire guvern | UE

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon