08
10 2014
956

Serviciul salvatori-pompieri va fi consolidat, inclusiv în localitățile rurale

Ministrul finanțelor Anatol Arapu va semna, în numele guvernului, Acordul de credit export cu UniCreditBank Austria AG privind finanțarea proiectului Consolidarea Serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale ale RM – guvernul, printr-o decizie a sa, i-a acordat împuterniciri în acest sens.

Costul estimativ al proiectului este de 7 mil. euro, care se acordă pe o perioadă de 21 de ani, rata dobînzii fiind 0 la sută şi o primă de garanţie 1,1 la sută anual. Din aceste mijloace vor fi achiziționate 27 autospeciale de fracțiune tip MAN sau analogic acestui model, dotate cu echipament de la producătorii lideri mondiali în fabricarea tehnicii specializate în situații de urgență.

Actualmente dotarea Serviciului cu tehnică specială de intervenție este insuficientă. În dotarea subunităților sunt 152 autospeciale, necesarul conform normativelor fiind de 406. Doar 7% din acestea se încadrează în termenele de exploatare, restul avînd termenul cu mult depășit. Din această cauză se defectează în timpul deplasării spre locul intervenției, fapt ce majorează considerabil prejudiciile materiale și pierderile de vieți omenești.

Implementarea proiectului va permite ajustarea timpului de răspuns la apelurile de urgență pînă la 15 minute, va crea locuri noi de muncă în localitățile rurale, va stimula voluntariatul în sate și comune în activitățile de lichidare a consecințelor incendiilor și altor situații excepționale.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.