25
06 2015
728

Serviciul Vamal implementează culoarul albastru de vămuire

Serviciul Vamal anunță implementarea unor mecanisme de control vamal moderne, care simplifică procedura de vămuire și reduc durata și costurile acesteia pentru agenții economici de bună credinţă. De ieri, pentru mai multe tranzacții, liberul de vamă se va acorda fără efectuarea controlului vamal, cu direcționare spre control post-vămuire.

Declarațiile vamale vor fi validate imediat (similar procedurii existente pentru culoarul verde de vămuire) și controlul vamal se va amîna, agenții economici dispunând de marfă imediat după depunerea declarației vamale.

Serviciul Vamal își propune să redirecționeze capacitățile instituționale spre a două linie de control și să simplifice la maximum formalitățile la momentul trecerii frontierei și vămuirii mărfurilor.

Această procedura simplificată se va aplica tranzacțiilor și agenților economici care nu prezintă risc sporit de fraudă și nu necesită efectuarea controlului fizic al mărfurilor. În acest mod, autoritatea vamală continuă să promoveze conformarea benevolă la respectarea reglementărilor vamale, simplificând procedurile de import/export pentru companiile credibile, explică Serviciul Vamal.

Mai multe culori la vamă

Dacă până acum sistemul informațional vamal ASYCUDA World distribuia declarațiile vamale în baza analizei de risc pe 3 culoare de vămuire (respectiv verde- fără control, galben- controlul documentelor și roșu — controlul mărfurilor), acum se va pune în aplicare încă un culoar de vămuire — culoarul albastru, care va selecta declarațiile vamale pentru control ulterior.

Declarațiilor selectate pe culoarul albastru li se va acorda liber de vamă fără anumite controale, însă acestea vor fi supuse uneireverificări ulterioare. Acest control se va realiza de către organul vamal din oficiu, în baza actelor anexate la Declarație vamală și nu va implica intervenția în activitatea agentului economic, cu excepția situațiilor în care se vor constata unele abateri de la reglementările vamale.

Ce înseamnă culoar albastru

,,Culoarul albastru de vămuire” a fost introdus în Codul Vamal (prin LP71 din 12.04.15, MO102-104/28.04.15 art.170; în vigoare 01.05.15) şi permite acordarea liberului de vamă fără efectuarea controlului documentar şi fizic,aceastapresupune efectuarea în baza principiului selectivităţii a controlului ulterior prin reverificarea declaraţiei vamale.

via | agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.