

Situaţia social-economică în mun. Chişinău
Comparativ cu trimestrul I din anul 2020, au sporit cu 21,5% investiţiile în active imobilizate realizate de întreprinderile din sectorul real cu 5 și mai mulți salariați, precum și instituțiile bugetare. Volumul total al acestora în ianuarie-martie din anul curent au constituit circa 2,8 mld. lei, iar sursa principală de finanţare (circa 61,8% din totalul investițiilor efectuate) au fost mijloacele proprii ale investitorului. Astfel, investiţiile în imobilizări corporale au însumat 2,7 mld. lei, iar în imobilizări necorporale – circa 102,6 mil. lei.
În creștere este și activitatea transportatorilor de mărfuri. BNS menționează majorarea cu 5,9% a parcursului mărfurilor realizat de întreprinderile de transport rutier (până la 533,8 tone/km), iar a volumului mărfurilor transportate – cu 8% (până la 1,32 mil. tone). Ce ține de transportul de pasageri, acesta s-a diminuat cu 33,8% (până la 7,3 mil. persoane), fiind luați în calcul pasagerii transportați cu autobuzele şi microbuzele de folosinţă generală.
În informație este constatată și majorarea cu 11,3% a câştigului salarial mediu lunar nominal brut al unui angajat în mun. Chișinău. Astfel, în trimestrul I din anul curent câștigul respectiv a constituit 9978,5 lei, fiind cu 17,8% mai mare decât media pe ţară.
Documentul conține date ce reflectă și situația în domeniile demografiei, sănătății, oferă precizări metodologice și poate fi consultat aici.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Biroul Naţional de Statistică al RM