Știri

Soldul creditelor în economie, în creștere

La sfârșitul lunii septembrie 2020, soldul creditelor în economie a înregistrat o majorare cu 7,8% faţă de cel raportat la finele lunii septembrie 2019, constituind 46,8 mld. lei. Conform datelor din informația operativă cu privire la evoluția social-economică a Republicii Moldova făcute publice de Ministerul Economiei și Infrastructurii, soldul creditelor în monedă națională a crescut cu 12,1% față de septembrie 2019, iar a împrumuturilor în valută străină – cu 0,6%.
 
Datele oficiale denotă că în portofoliul de credite acordate în perioada de referință cea mai mare pondere (23,2%) revine creditelor direcționate în sectorul comerțului. Totodată 17% au fost acordate pentru procurarea/construcția imobilului, 16,9% – pentru consum, 8,5% – întreprinderilor din sectorul agrar etc.

 

Cea mai înaltă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/ construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat cu 29,5%, fapt care se explică inclusiv prin buna implementare a programului „Prima Casă”.

 

Gradul de acoperire a creditelor prin depozite a fost la nivel de 155,2%, ceea ce indică faptul că există resurse pentru intensificarea creditării, iar băncile comerciale au lichiditatea necesară pentru finanțarea economiei.

 

Autorii documentului menționează că în scopul atenuării impactului efectelor generale de pandemia COVID-19 pentru perioada de urgență, Banca Națională a Moldovei a întreprins unele măsuri de relaxare a politicii monetare. Astfel, a fost diminuată rata de bază până la 2,65%. Concomitent, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă până la 30%.

 

Soldul datoriei la credite neperformante ca pondere în soldul total al datoriei la credite, după doi ani de evoluție ascendentă, înregistrează o tendință de diminuare de la 18,5% în luna noiembrie 2017 (când a fost atins nivelul maxim) până la 8,1% în luna februarie 2020. Diminuarea ponderii creditelor neperformante s-a datorat faptului că băncile au aplicat unele proceduri noi (separarea activelor „bune” de cele „rele” etc.), care au condus la reducerea stocului acestora.

 

În opinia experților, accentuarea riscului de neachitare a obligațiilor creditare ca rezultat al declarării situației de urgență a determinat majorarea soldului creditelor neperformante până la 8,6% în luna septembrie 2020.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

1024 vizualizări

Data publicării:

12 Noiembrie /2020 08:01

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

creditare | Economia Moldovei | monitorul.fisc.md | mei

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon