19
04 2021
377

Сomunitatea virtuală de afaceri va fi disponibilă din toamnă

La inițiativa Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, experți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai Corporației Financiare Internaționale lucrează la conceptul unei aplicații, care va asigura, pentru prima dată în Moldova, crearea comunității virtuale de afaceri.
 
Prin aplicația descărcată în telefonul mobil, conducătorii companiilor vor putea participa la sondajele scurte, propuse de Secretariatul Consiliului Economic, despre situația la moment în diferite sectoare, provocările principale și propuneri de depășire a acestora, oferind informația importantă pentru deciziile luate de Prim-ministru și ministere.

 

O altă funcționalitate importantă va fi aprecierea oferită de business cu privire la eficiența interacțiunii cu instituțiile statului. În baza apreciarilor va fi format un scor general al instituției, care poate fi utilizat pentru a măsura performanța activității și pentru a motiva autoritățile statului să îmbunătățească continuu condițiile de desfășurare a afacerilor.

 

Totodată, prin intermediul acestei aplicații antreprenorii vor putea anonim să raporteze și abuzurile din partea instituțiilor statului. De exemplu, un organ de control decide stoparea activității unei întreprinderi, neavând temei legal.

 

Tot prin această aplicație antreprenorii vor fi informați despre evenimente, proiecte de acte normative care le pot afecta activitatea. Totodată, va fi solicitată participarea comunității de afaceri pentru a comenta și îmbunătăți actele normative.

 

Rolul principal al aplicației este de a impune o responsabilizare a instituțiilor statului de a face reforme și îmbunătățiri eficiente cu impact, care să fie resimțite de business în mod practic și nu doar formal.

 

Secretariatul Consiliului Economic periodic va procesa și analiza datele, expediindu-le instituțiilor care au deficiențe în comunicarea și conlucrarea cu comunitatea de afaceri.  În cazul în care acestea nu vor fi depășite, problema va fi adusă în vizorul Prim-ministrului cu recomandări de soluționare a acesteia.

 

Compania dezvoltatoare a aplicației, contractată de BERD, este în proces de elaborare a softului, care urmează să fie disponibil din toamna anului 2021.

 

Aplicația deocamdată nu are o denumire. În acest context, Secretariatul Consiliului Economic inițiază un concurs pentru alegerea denumirii.

 

Formularul de participare la concurs poate fi găsit aici.


via | consecon.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.