Știri

Taxele pentru resursele naturale: 60% vor rămâne în bugetele comunelor

Proiectul de lege ce prevede stabilirea cotei a defalcării din taxele pentru resursele naturale în mărime de 60% pentru bugetele satelor/ comunelor și orașelor a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței plenare a Parlamentului de astăzi, 22 aprilie 2021. Respectiv, 40% din volumul acestor taxe în continuare vor fi acumulate în bugetele raionale.
 
Actualmente, potrivit Legii finanțelor publice locale și Codului fiscal, plătitorii achită taxele pentru resursele naturale în bugetul local de nivelul doi.
 

Potrivit autorului proiectului, taxa pentru resursele naturale este una din puținele taxe care poate fi localizată, ceea ce argumentează necesitatea colectării acesteia în bugetul local al administrației de nivelul întâi, acestea fiind preponderent cele care suportă cheltuieli pentru contracararea efectelor proceselor de exploatare a resurselor naturale.

 

Conform datelor expuse în nota informativă, nivelul încasărilor la bugetele locale (nivelul doi) din taxele pentru resursele naturale în anul 2019 a constituit circa 44,1 mil. lei.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

445 vizualizări

Data publicării:

22 Aprilie /2021 16:03

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

taxe fiscale | resurse naturale | prima lectura | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon