04
05 2017
637

Tinerii lucrători medicali, stimulaţi suplimentar din bugetul de stat

Indemnizația unică pentru tinerii specialiști, care au absolvit instituții medicale și au acceptat să se încadreze la muncă în mediul rural, conform repartizării Ministerului Sănătăţii, va spori cu 50%. Modificări și completări în acest sens la art. 11 al Legii ocrotirii sănătății din 28 martie 1995 au fost aprobate de Guvern în şedinţa din 3 mai curent.

Astfel, indemnizaţia unică pentru medici şi farmacişti va creşte de la 30 mii lei la 45 mii lei, iar pentru personalul medical şi farmaceutic mediu — de la 24 mii lei la 36 mii lei. Sprijinul financiar va fi alocat în patru tranşe egale a câte 11,25 mii lei pentru medici şi farmacişti și în mărime de 9 mii lei pentru personalul medical şi farmaceutic mediu. Prima tranşă va fi achitată după prima lună de muncă, iar următoarele – la finele fiecărui an de activitate.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și-a exprimat speranța, că majorarea indemnizației unice va contribui la crearea unor condiții atractive de muncă în sistemul public de sănătate, pentru a asigura instituțiile de profil cu personal calificat și a spori performanța acestora.

Potrivit datelor MS, aproape o treime din tinerii specialiști repartizați în mediul rural nu se încadrează în muncă, iar unii renunță la profesie, deși pentru obținerea acesteia au fost necesari ani de zile și multe cheltuieli atât din bugetul de stat, cât și personale.

Reiterăm, că, potrivit art. 11 din Legea ocrotirii sănătății, tinerii specialiști, dacă se angajează, conform repartizării MS în mediu rural, în primii ani de activitate mai beneficiază, pe lângă indemnizația unică, de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței( din bugetul de stat, prin intermediul instituțiilor medico-sanitare) sau de locuință gratuită de la autoritățile publice locale. De asemenea, acestora li se compensează, lunar, costul pentru 30kW/oră de energie electrică, precum și costul unui metru cub de lemn și a unei tone de cărbuni, inclusiv, în cazul încălzirii cu gaze.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.