Știri

Un nou standard ocupational: „Îngrijitor la domiciliu”

În Monitorul Oficial din 5 februarie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 31 din 25 ianuarie 2021 cu privire la aprobarea standardului ocupațional „Îngrijitor la domiciliu”. Potrivit documentului, meseria face parte din categoria celor ce denotă o cerere în creștere, luând în considerare îmbătrânirea populației și politicile de prestare a îngrijirilor pe bază comunitară, la domiciliul beneficiarului, a costurilor din ce în ce mai prohibitive pentru îngrijirile în servicii rezidențiale.
 
Investiția în meseria dată pe termen lung reprezintă o oportunitate economică și un domeniu prioritar pentru crearea de locuri de muncă și sprijin social pentru familii. Concomitent, profesia presupune perioade reduse de formare profesională, costuri aferente acestei pregătiri, precum și gama de servicii medico-sociale combinate prestate de o singură persoană.
 
Ocupația de îngrijitor la domiciliu se practică în domeniul serviciilor de îngrijire socio-medicale la domiciliu oferit de către prestatori de servicii sociale și medicale indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Îngrijitorul la domiciliu este persoana instruită, care deține abilități specifice și competenţe profesionale de îngrijire pentru acordarea unor servicii preventive, curative, de reabilitare și paliative sub monitorizarea/coordonarea lucrătorilor medicali.
 
Codul CORM atribuit meseriei este 532203, iar nivelul CNCRM – 3.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

850 vizualizări

Data publicării:

08 Februarie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon