Știri

Un nou standard ocupațional

Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat în Monitorul Oficial din 20 noiembrie Ordinul nr. 224 din 16.11.2020 cu privire la aprobarea standardului ocupațional „Instalator pentru sisteme termice solare”. Documentul a fost elaborat de Comitetul sectorial pentru formare profesională în ramura construcțiilor, în corespundere cu procedura prevăzută în Metodologia de elaborare a standardelor ocupaţionale. 

 

Particularităţile specifice locului de muncă a instalatorului pentru sisteme termice solare țin de schimbarea rapidă a tipurilor de materiale și echipamente utilizate la instalarea sistemului termic solar; dezvoltarea și utilizarea surselor alternative de energie, intercondiţionarea puternică dintre operaţii; complexitatea conexiunilor electrice; realizarea activităților cu grad sporit de manipulare cu greutăți (mai mari de 25 kg) și desfășurarea activităților repetitive și de rutină.

 

Standardul prevede următoarele atribuții pentru instalatorul de sisteme termice solare:

  • aplicarea prevederilor privind securitatea și sănătatea în muncă și de protecție a mediului,
  • dimensionarea sistemului termic solar autonom de capacitate mica pentru prepararea apei calde menajere, examinarea documentației tehnice (schițe de execuție, scheme, instrucțiuni de montare și exploatare a echipamentelor din componența sistemelor solare, evaluarea amplasamentului/ locului de montare a sistemelor termice solare
  • instalarea utilajului și echipamentelor (boiler/acumulator de căldură, panouri solare, vasul de expansiune, rezervoare, stația de pompare, contor de evidență a energiei termice, sisteme de automatizare)
  • montarea rețelelor hidraulice (de conducte)
  • montarea rețelelor electrice și de automatizare
  • punerea în funcțiune, întreținerea și reparația sistemelor termice solare.

 

Standardului ocupațional „Instalator pentru sisteme termice solare” a intrat în vigoare la data publicării.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

524 vizualizări

Data publicării:

23 Noiembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

standarde ocupationale | mei | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon