Știri

Voucherul, salvarea turismului intern?

Voucherul turistic este un document de plată sub formă de bonuri valorice eliberat angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii turistice/de călătorie, cazare, alimentare, de recuperare a capacității de muncă, agrement, excursii dacă se regăsesc într-un pachet de servicii turistice.
 
Noțiunea respectivă ar putea fi inclusă în Codul fiscal, Codul muncii, Legea nr.489/1999 cu privire la sistemul public de asigurări sociale și Legea nr.352/2006 cu privire la organizarea și desfășurarea activității turistice în RM. Proiectul de lege respectiv este înregistrat în Parlament, autor documentului fiind un grup de deputați care susțin că suplinirea legislației naționale cu prevederile respective ar oferi posibilitatea să supraviețuiască sectorului turismului autohton, drept cel mai afectat de consecințele pandemiei.

 

Astfel, prin proiect este propus ca angajatorilor din sectorul privat și public să le fie oferit dreptul de a procura pentru angajați un voucher de vacanță care poate fi utilizat în exclusivitate pe teritoriul RM pentru achitarea serviciilor achiziționate de la operatorii de turism care dețin structuri de primire turistice sau de la agențiile din domeniu. Voucherele vor servi drept stimulare a angajaților (la discreția conducătorului entității) și ar putea fi oferite la concediul anual al persoanei. Prețul voucherului nu va putea depăși salariul mediu lunar pe economie stabilit anual de Guvern, sursa de finanțare fiind determinată în limita financiară aprobată anual pentru remunerarea muncii în cadrul întreprinderii sau din mijloacele financiare obținute suplimentar din mijloacele proprii ale entității.

 

Autorii proiectului propun ca prețul voucher-ului să fie deductibil pentru angajator, dar și facilitate neimpozabilă pentru angajat (cu suplinirea cu prevederile respective a art. 19, 20 și 24 din Codul fiscal, precum și a Anexei nr.3 la Legea nr.489/1999).  Totodată, în nota informativă la proiect este menționat că implementarea proiectului nu necesită cheltuieli suplimentare din BPN și nu poartă caracter obligatoriu pentru angajatori.

 

 Elaborarea proiectului a fost inițiată la solicitarea entităților din domeniul HoReCa și este bazat pe experiența țărilor vecine.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1028 vizualizări

Data publicării:

01 Octombrie /2020 08:01

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

voucher | turism Moldova | proiect de lege | parlamentul RM | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon