13
07 2020
874

Servicii fiscale electronice: peste 5,3 mii de contribuabili conectați automatizat

În perioada mai – iunie curent, peste 5,3 mii de contribuabili s-au conectat în mod automatizat la serviciile fiscale electronice prin intermediul noului sistem informațional automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” (SIA) al Serviciului Fiscal de Stat (SFS) lansat în exploatare experimentală la începutul lunii mai 2020.
 
Potrivit datelor Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) care a elaborat și administrează acest sistem, majoritatea absolută a utilizatorilor ce s-au înregistrat în SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” sunt persoane juridice (peste 4,5 mii), restul (842) fiind persoane fizice, inclusiv cele ce desfășoară activitate de întreprinzător profesională și activitate independentă.

 

Noul sistem asigură contribuabililor accesul gratuit la serviciile fiscale, scutindu-i astfel de cheltuieli suplimentare și de necesitatea de a vizita oficiile SFS și CTIF. Totodată, SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” oferă utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza corectitudinea datelor personale din cadrul sistemului informațional al SFS și de a gestiona în mod individual accesul la serviciile fiscale electronice, utilizând semnătura electronică, ceea ce simplifică procesul de obținere a accesului la toate serviciile fiscale electronice.

 

La momentul actual specialiștii IT din cadrul CTIF implicați în acest proiect asigură optimizarea interfețelor SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” pentru a simplifica utilizarea acestuia de către contribuabili. Totodată, sunt implementate unele funcționalități noi ale sistemului, printre care modulele de mesagerie și de programare online. Primul modul va permite comunicarea reciprocă între contribuabili și funcționarii SFS, iar cel de-al doilea va oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și programa, la necesitate, vizitele la SFS.

 

Doritorii de a se conecta în mod automatizat la serviciile fiscale electronice urmează să se autentifice prin intermediul serviciului guvernamental MPass cu utilizarea semnăturii mobile sau semnăturii electronice pe dispozitiv criptografic, sau buletinului de identitate electronic, în SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” disponibil pe portalul www.sfs.md.

 

Persoanele care au nevoie de asistență privind utilizarea SIA „Cabinetul personal al contribuabililor” sau doresc să formuleze propuneri de îmbunătățire a funcționalităților acestuia, pot suna la Centrul unic de apel al SFS 080001525 sau la Centrul de apel al CTIF 022 822222

 


via | ctif.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.