10
10 2014
1251

(video) Transfer de experiență în domeniul e-apostila.

Viceministrul Justiției, Sabina Cerbu, participă la cel de-al 9-lea Forum Internațional privind e-apostila, la invitația Secretariatului Convenției de la Haga. În cadrul Forului, care se defășoară în Hong Kong, în perioada 9-10 octombrie, Sabina Cerbu a prezentat statelor asiatice cele mai bune practici implementate de Republica Moldova în domeniul e-apostila.

În cadrul Forumului, participanții discută subiecte privind avantajele implementării serviciului de apostilare electronic, modul de recunoaștere a acestor documente de către state care solicită acte apostilate, aspecte tehnice privind aplicarea semnăturilor electronice în procesul de apostilare a actelor oficiale emise de autoritățile publice, accesul la registrele electronice ale apostilei etc.

„Acum un an, Republica Moldova a lansat noul serviciu, care presupune apostilarea actelor în format electronic. Astfel, am devenit al 5-lea stat din întreaga lume și al 2-lea din Europa care a implementat cu succes serviciul e-apostila”, a menționat viceministrul Justiției.

În context, Sabina Cerbu a explicat care sunt avantajele serviciului electronic. „Odată cu lansarea e-apostila, au fost reduse termenele de prestare a serviciului și tarifele. Prețurile au scăzut esențial, în unele cazuri chiar de trei ori. Dacă anterior cel mai rapid apostila se obținea în 6 ore, acum aceasta poate fi obținută în doar o oră, la un preț mult mai mic. Oamenii nu mai sunt nevoiți să aștepte ore în șir la ghișee, actele le sunt examinate imediat. Totodată, se exclude în totalitate posibilitatea falsificării documentelor”, a explicat Sabina Cerbu.Viceministrul Justiției a reiterat că feed-back-ul din partea cetățenilor, inclusiv din partea celor aflați în afara Republicii Moldova, este unul pozitiv. „Oamenii pot apostila on-line actele din orice colț al lumii. Numărul solicitărilor pe internet de apostilare a documentelor este în continuă creștere și ne bucură acest lucru”, a mai adăugat Sabina Cerbu.

Anul trecut, Forum Internațional privind e-apostila s-a desfășurat în Montevideo, Uruguay. Atunci, experiența Republicii Moldova în domeniul e-apostila a fost împărtășită țărilor din America de Sud.
Abonează-te la contul publicației Monitorul fiscal FISC.md în rețelele sociale din Facebook și Twitter: o banda unică pentru informații de valoare despre impozite, economie, afaceri și management.

Atenţie: În cazul în care aţi depistat o eroare, selectaţi textul şi accesaţi CTRL+Enter pentru a o transmite spre corectare! Vă mulţumim anticipat!

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.