Știri

Evaluarea criteriilor de performanță ale funcționarilor publici

Funcționarilor publici cărora li s-a acordat calificativul de evaluare „foarte bine” sporul pentru performanță se stabilește de la 11% până la 25%, cu excepția funcționarilor publici de conducere de nivel superior, pentru care poate fi stabilit sporul de la 11% până la 15%, în limitele mijloacelor financiare planificate/ alocate aferente sporului de performanță, prevede proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului. Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat și este propus pentru consultări publice.

 

Astfel, intervențiile propuse de autori în Hotărârea Guvernului nr.201/2009 privind punerea în aplicare a prevederilor Legii nr.158/2008 cu privire la funcția publică şi statutul funcționarului public prevăd modificări și completări la Regulamentul cu privire la ocuparea funcţiei publice prin concurs și vizează cerințele față de modul de prezentare a dosarului de concurs, evaluarea candidatului, acțiunile autorității în cazul în care concursul poate fi anulat, prelungit sau la lichidarea autorității, precum și suplinirea reglementărilor cu prevederea că, în situația în care un candidat a promovat concursul, dar nu a fost declarat învingător, i se poate propune o altă funcție cu sarcini și atribuții similare din funcțiile publice vacante la care autoritatea publică a inițiat concurs.

 

Proiectul vine și cu modificări în modelul și componentele fișei postului, la Regulile privind desfăşurarea muncii prin cumul a funcţionarului public, Regulamentul cu privire la comisia de disciplină, precizează modul de determinare a calificativului etc.

 

Modificări esențiale sunt propuse și în Regulamentul cu privire la evaluarea performanţelor profesionale ale funcţionarului public. Astfel, evaluarea anuală va fi substituită de cea semestrială. Totodată, Regulamentul urmează a fi suplinit cu Metodologia de stabilire a sporului de performanță, potrivit căreia valoarea totală planificată/alocată pentru calcularea mijloacelor financiare aferente sporului de performanță constituie 10% din suma anuală a salariilor de bază la nivel de autoritate publică.

 

Proiectul Metodologiei prevede că funcționarul nu poate beneficia de sporul de performanță până la prima evaluare, care va avea loc după trei luni de activitate și nu patru, după cum este prevăzut șa momentul de față.

 

Propunerile și obiecțiile asupra proiectului sunt acceptate până la 30 noiembrie.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1648 vizualizări

Data publicării:

16 Noiembrie /2022 13:21

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

consultari publice | proiect hotarire guvern | performante | criterii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon