Știri

Excepțiile stabilite pentru achitarea vinietei au fost abrogate

Începând cu data de 10 ianuarie curent, persoanele posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul RM sau care tranzitează țara noastră dinspre Ucraina, achită taxa pentru folosirea drumurilor RM (vinieta).

 

Reamintim, în conformitate cu Dispoziția nr. 3 din 27 februarie 2022 a Comisiei Situații Excepționale, începând cu această dată, conducătorii auto din Ucraina nu achitau vinieta la intrarea în RM, însă prin Dispoziția CSE nr. 55 din 22 decembrie 2022, această prevedere a fost abrogată. Astfel, autoritățile au decis revenirea la condițiile generale de efectuare a transportului din/spre Ucraina, inclusiv pentru refugiați.

 

Astfel, pentru prima intrare a autoturismului și remorcii pe teritoriul RM pentru o perioada de 180 de zile se achită vinieta de 85 euro, iar pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete de 180 de zile se alege opțiunea „Peste 180 zile” și se achită obligatoriu taxa de 180 euro.

 

Totodată, în conformitate cu art. 3471 din Codul fiscal, perioada de valabilitate a vinietei începe de la ora 00:00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa, iar dacă data de început a valabilității este ziua în curs, valabilitatea vinietei începe de la ora eliberării confirmării care atestă plata taxei și expiră la ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitată taxa.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1046 vizualizări

Data publicării:

12 Ianuarie /2023 10:30

Catalogul tematic

Taxele rutiere

Etichete:

Vinieta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon