Știri

FACEM: finanțare cu costuri reduse pentru antreprenori

Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea beneficia de acces la finanțare cu costuri reduse prin intermediul Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM).  Proiectul Regulamentului cu privire la activitatea Fondului a fost aprobat de Cabinetul de miniștri în ședința din 28 februarie 2023.

 

Conform Regulamentului, FACEM este organizat drept subdiviziune internă în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), fără personalitate juridică distinctă. ODA oferă entităților financiare partenere mijloace din resursele FACEM în baza contractelor încheiate cu acestea și în conformitate cu condițiile, termenele și limitele de finanțare.

 

Regulamentul stabilește că ODA aprobă produse de finanțare oferite din mijloacele financiare ale FACEM, care vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile de politici publice stabilite de Guvern, obiectivele de dezvoltare a antreprenoriatului stabilite de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și alte autorități ale administrației publice și cu condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și/sau donatorii.

 

Pentru a deveni beneficiar al FACEM, solicitanții urmează a fi înregistrați în Registrul de stat al unităților de drept și nu vor fi în proces de insolvabilitate, reorganizare sau lichidare, nu vor avea beneficiari efectivi înregistrați și/sau rezidenți ai jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență stabilite conform actelor normative și nu vor avea restanțe față de bugetul public național.

 

Conform Regulamentului, mijloacele financiare ale FACEM se constituie din alocările din bugetul de stat, mijloacele financiare  ale partenerilor de dezvoltare (credite/ împrumuturi, asistență financiară și tehnică, granturi), veniturile obținute din creditare și recreditare (comisioane și dobânzi), uzufructul obținut din investirea mijloacelor financiare disponibile şi din alte surse legale.

 

Conform notei informative a proiectului, în urma implementării FACEM creditele oferite ÎMM vor spori cu circa 2,8 mld. lei sau cu 6%, ceea ce va determina o pondere de circa 12% din valoarea totală a creditelor pentru sector. Totodată, se estimează o creștere a veniturilor fiscale în BPN cu 3,9% și o creștere a numărului de angajați cu 2,3%.

 

Potrivit calculelor estimative, costurile resurselor financiare de creditare accesate prin FACEM vor fi mai mici cu cel puțin 1/3 față de cele aplicate pe piața creditară actuală, la rata dobânzii fixă și pentru un termen mai lung decât cel existent la momentul actual.

 

Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

995 vizualizări

Data publicării:

28 Februarie /2023 10:37

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Hotarare de Guvern | creditare | ODA | IMM | accesul la finantare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon