Știri

Fermierii afectați de secetă pot depune cererile pentru a beneficia de material semincer de grâu

Începând cu data de 15 octombrie curent fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul curent pot depune cererile de acordare a ajutorului material pentru achiziționarea semințelor de grâu.

 

În Monitorul Oficial din 15 octombrie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare privind distribuirea semințelor de grâu de toamnă achiziționate prin intermediul Proiectului de urgență FAO în Republica Moldova pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul 2024. Ordinul intră în vigoare la data publicării, iar cererile se depun în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordinului publicat.

 

Ordinul a fost elaborat în scopul distribuirii semnințelor de grâu de toamnă achiziționate prin intermediul Proiectului de urgență FAO în Republica Moldova „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextual crizei socio-economice, climatice și energetice”, destinate ajutorului material pentru fermierii afectați de situațiile excepționale cu caracter natural din anul 2024.

 

Conform ordinului, ajutorul material se acordă fermierilor care, conform actelor de constatare au fost afectați de calamitățile naturale cu un grad de afectare de cel puțin 70% din recolta culturii de grâu. Lista potențialilor beneficiari se coordonează cu FAO Moldova și se aprobă de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

 

Precizăm pentru a fi eligibil beneficiarul trebuie să dețină cu drept de proprietate, posesie sau folosință teren agricol plantat cu grâu și care a suferit pierderi începând cu 70% grad de afectare a suprafețelor plantate în 2024, confirmate prin actele de constatare. Astfel, fermierilor afectați într-un grad cuprins între 70% și 80% li se acordă 30 kg de semințe de grâu per ha afectat, dar nu mai mult de 8000 kg per beneficiar, iar celor cu grad de afectare între 81% și 100% li se acordă 90 kg de semințe de grâu per ha afectat, dar nu mai mult de 8000 kg per beneficiar.

 

Pentru susținerea fermierilor micro și mici, suprafețele afectate vor fi reevaluate prin aplicarea unor coeficienți de ajustare, în vederea asigurării unui tratament echitabil și proportional cu impactul suferit.

 

Cererea se depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunea raională respnsabilă de domeniul agricol în raza căreia fermierul își desfășoară activitatea. La cerere se anexează declarația pe propria răspundere privind completitudinea dosarului și veridicitatea informației, copia extrasului din Registrul de stat al persoanelor juridice sau certificatul de înregistrare a întreprinderii sau gospodăriei țărănești, precum și copia actelor de constatare a pagubelor.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

684 vizualizări

Data publicării:

15 Octombrie /2024 10:53

Catalogul tematic

Agricultura | Noutăți | Noutăți

Etichete:

fermierii | grâu de toamnă | seceta

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon