Știri
Finanțarea participativă: furnizorul va publica informațiile esențiale privind investiția
Modalitatea de publicare şi furnizare a informaţiilor obligatorii de către furnizorii de servicii de finanțare participativă, metodologia de calcul al ratelor de nerambursare ale împrumuturilor oferite pe o platformă de finanțare participativă, modelul, forma și conţinutul fişei cu informaţii esenţiale privind investiţia, vor fi stabilite de un Regulament.
În acest sens, Comisia Națională a Pieței Financiare propune pentru consultări publice proiectul Regulamentului privind dezvăluirea informației, fișa cu informații esențiale privind investiția și metodologia de calcul al ratelor de nerambursare ale împrumuturilor oferite pe o platformă de finanțare participativă.
Amintim, la 1 martie curent a intrat în vigoare Legea nr. 181/2023 privind serviciile de finanțare participativă, prin care se oferă o alternativă de finanțare pentru întreprinderile nou-înființate, întreprinderile mici și mijlocii și pentru autoritățile administrației publice locale, prin intermediul platformelor de finanțare participativă – un sistem informațional cu acces public, gestionat de un furnizor de servicii de finanțare participativă.
Conform legii menționate, furnizor de servicii de finanțare participativă este o persoană juridică (constituită sub formă de SRL sau SA), înregistrată în Republica Moldova și autorizată să presteze servicii de finanțare participativă.
Astfel, proiectul Regulamentului elaborat de CNPF, prevede că furnizorul publică pe platforma pe care o gestionează, concomitent cu fiecare ofertă de finanțare participativă, informațiile despre perioada de reflecție și perioada de revocare și alte informații necesare într-un compartiment separat denumit „Informații pentru investitori”. În același timp, informația se va aduce la cunoștință de către furnizor, în mod individual, fiecărui investitor la momentul primei accesări de către acesta a unei oferte de finanțare participativă, prin intermediul unui mesaj electronic expediat la poșta electronică a investitorului utilizată pentru crearea contului pe platforma de finanțare participativă sau prin intermediul unui mesaj electronic expediat la contul personal al investitorului creat pe platforma de finanțare participativă, dacă platforma are integrat un sistem de comunicare prin mesaje electronice.
De asemenea, furnizorii pun la dispoziția potențialilor clienți, care doresc să devină dezvoltatori sau debitori-consumatori pe platforma sa, modelul fișei cu informații esențiale privind investițiile.
În același timp, CNPF a elaborat și proiectul Regulamentului privind administrarea portofoliilor individuale de împrumuturi de către furnizorii de servicii de finanțare participativă, care va reglementa elementele, inclusiv formatul, care trebuie incluse în descrierea metodei de evaluare a riscului de credit furnizată investitorilor de către furnizorul de servicii de finanțare participativă, în cazul în care acesta oferă servicii de administrare a portofoliilor individuale de împrumuturi.
Conform Regulamentului, în cazul în care investitorii decid să împuternicească furnizorul cu administrarea portofoliilor individuale de împrumuturi, investitorii nu aleg proiectele în care își vor investi fondurile, dar selectează o serie de parametri și indicatori de risc și lasă furnizorului sarcina de a aloca fondurile, în mod discreționar.
Astfel, descrierea furnizată investitorilor cu privire la metoda de evaluare a riscului de credit la nivelul portofoliului investitorului include o explicație a modului în care, în procesul de elaborare a unui portofoliu, se ține cont de următoarele elemente:
- distribuirea împrumuturilor în funcție de scadența lor în cadrul aceluiași portofoliu;
- rata dobânzii pentru fiecare împrumut din același portofoliu;
- ponderea împrumuturilor dintr-un anumit portofoliu acordate aceluiași dezvoltator de proiect sau unui grup de dezvoltatori de proiecte legați între ei;
- ponderea împrumuturilor dintr-un anumit portofoliu acordate dezvoltatorilor de proiecte stabiliți sau care își desfășoară activitatea în aceeași jurisdicție sau zonă geografică;
- ponderea împrumuturilor dintr-un anumit portofoliu acordate dezvoltatorilor de proiecte care își desfășoară activitatea în același sector;
- ponderea împrumuturilor alocate aceleiași categorii de risc;
- metoda utilizată pentru a evalua corelarea riscurilor din cadrul aceluiași portofoliu.
Ambele proiecte pot fi consultate aici.
Aspecte fiscale aferente serviciilor de finanțare participativă (crowdfunding) puteți consulta aici.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
619 vizualizări
Data publicării:
29 Martie /2024 08:00
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
activitate investitionala | furnizor | finantare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.