Știri

Fondul de acoperire a depozitelor bancare: reglementarea modului de colectare a contribuțiilor speciale

În Monitorul Oficial din 14 martie curent a fost publicată Hotărârea nr. 07/1 din 27 februarie 2024 privind aprobarea Regulamentului privind condițiile de impunere, modul de determinare și de colectare a contribuțiilor speciale în Fondul de acoperire a depozitelor bancare.

 

În conformitate cu art. 28 din Legea nr.160/2023 cu privire la garantarea depozitelor în bănci, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) poate solicita instituțiilor membre să plătească o contribuție specială în Fondul de acoperire a depozitelor bancare, care să nu depășească echivalentul a 0,5% din suma depozitelor garantate, înregistrate în registrele instituției membre în ultima zi a lunii precedente datei la care este impusă contribuția specială. FGDSB va stabili mărimea contribuțiilor speciale sub forma de rată procentuală, care va fi aceeași pentru toate instituțiile membre.

 

Pentru determinarea cuantumului contribuției speciale percepută de la fiecare instituție membră, Fondul stabilește aceeași rată procentuală a contribuției speciale pentru toate instituțiile membre, indiferent de profilul de risc al acestora. Instituțiile membre achită contribuțiile speciale integral, în MDL.

 

În termen de 0 zi lucrătoare de la aprobarea de către Consiliul de administrație a ratei procentuale a contribuției speciale, FGDSB va notifica BNM decizia Consiliului de administrație privind necesitatea impunerii contribuției special și solicit BNM acceptarea ratei procentuale a contribuției speciale propuse.

 

Precizăm, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar este o persoană juridică de drept public autonomă, independentă față de alte autorități publice, persoane fizice sau juridice. Misiunea FGDSB este de a administra Fondul de acoperire a depozitelor bancare în conformitate cu prevederile prezentei legi și de a utiliza resursele acestuia pentru a compensa deponenții până la nivelul de acoperire în cazul în care depozitele din cadrul unei instituții membre devin indisponibile, de asemenea de a administra Fondul de rezoluție bancară în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind redresarea și rezoluția băncilor.

 

Regulamentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

220 vizualizări

Data publicării:

15 Martie /2024 08:00

Domeniu:

Noutăți fiscale

Etichete:

colectare de fonduri | contributii | depozit provizoriu

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon