Știri

Fondul Național pentru Mediu: finanțarea proiectelor

Fondul Național pentru Mediu (FNM) va fi destinat exclusiv pentru finanțarea proiectelor în domeniul protecției mediului, schimbărilor climatice și gestionării durabile a resurselor naturale. Mărimea mijloacelor financiare ale Fondului se aprobă prin legea anuală a bugetului de stat, în corespundere cu prevederile Legii nr. 181/2014 finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.

 

Regulamentul privind modul de administrare a Fondului Național pentru Mediu a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 711 din 19 octombrie 2022, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial din 4 noiembrie. Conform hotărârii, Fondul va fi gestionat de Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului (ONIPM), structură organizațională din sfera de competență a Ministerului Mediului.

 

Evidența contabilă a mijloacelor financiare ale FNM este asigurată de către Oficiul Național. Sistemul de evidență instituit trebuie să permită înregistrarea și prezentarea separată a tuturor operațiunilor financiar-contabile pentru fiecare proiect finanțat din FNM, iar toate documentele de plăți (ordine de plată, solicitări de plată etc.) care autorizează debursarea fondurilor, urmează a fi semnate de către directorul Oficiului Național și alte persoane în conformitate cu cadrul normative.

 

Identificarea și colectarea propunerilor de proiecte de către Oficiul Național poate avea loc în una dintre următoarele modalități:

  • apel de proiecte, cu termen-limită de depunere prestabilit, lansat anual de către ONIPM, în cadrul căruia orice solicitant eligibil poate aplica pentru finanțare;
  • finanțare directă, în cadrul căreia Oficiul Național identifică solicitanții și îi invită să depună propuneri de proiecte pentru finanțare din mijloacele financiare ale Fondului, doar în situații prevăzute expres de actele normative și documentele de politici publice, în situații de urgență sau în caz de cofinanțare.

 

Suma alocată pentru finanțarea unui proiect poate acoperi maximum 90 % din bugetul total al acestuia, diferența fiind acoperită de către beneficiarul de grant din surse proprii sau din alte mijloace financiare. Este important de menționat că propunerea de proiect trebuie să aibă o perioadă de maximum 36 de luni pentru implementare.

 

Tot în MO din 4 noiembrie curent a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 712 din 19 octombrie 2022, prin care au fost aprobate modificări în unele acte normative cu scopul de a asigura funcționarea și administrarea FNM.

 

Astfel, efectivul-limită al Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului va constitui 8 unități. În același timp, în cadrul ONIPM va activa un Comitet, ce va avea și competența de a examina și selecta proiectele pentru finanțare. Acesta va fi constituit din 5 membri: ministrul Mediului și câte un reprezentant al Ministerului Finanțelor, al Agenției de Mediu, al mediului academic și al societății civile. Angajații ONIPM nu pot fi membri ai Comitetului.

 

Ambele documente au intrat în vigoare la data publicării.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

872 vizualizări

Data publicării:

07 Noiembrie /2022 07:55

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

apel de finantare | mediul ambiant | Fond

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon