Știri

Forma VEN12 ar putea fi modificată. Proiect, propus pentru consultări publice

Ministerul Finanțelor a publicat repetat pentru consultări publice proiectul Ordinului cu privire la modificarea OMF nr. 153/2017 privind aprobarea formularului tipizat al Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru agenții economici – forma VEN12.

 

Conform notei proiectului, printre condițiile care impun operarea modificărilor se enumeră: excluderea unor boxe din declarație, ținând cont de obligația prezentării declarațiilor doar în format electronic; necesitatea ajustării terminologiei legislației fiscale la legislația financiară; excluderea divizării calculării impozitului pe venit pe tipuri de categorii de persoane fizice și juridice, expunerea mai simplificată a metodelor de prognozare a impozitului pe venit în rate etc.

 

Proiectul prevede că pentru perioadele fiscale 2023 – 2025, întreprinderile micro, mici sau mijlocii (conform criteriilor determinate potrivit prevederilor art.5 alin.(1) din Legea nr.179/2016 cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii) care aleg să aplice prevederile art.87 alin.(11) din Codul fiscal vor bifa boxa corespunzătoare literei S.

 

Contribuabilii vor putea alege aplicarea prevederilor art.87 alin.(11) din CF, doar până la expirarea termenului de prezentare a declarației cu privire la impozitul pe venit, iar în cazul în care întreprinderile micro, mici sau mijlocii aleg să renunțe la prevederile menționate în favoarea regimului general de impozitare, acestea vor bifa boxa corespunzătoare literei G.

 

Totodată, întreprinderile individuale, gospodăriile țărănești, rezidenții zonelor economice libere, rezidenții Portului Internațional Liber "Giurgiulești", rezidenții Aeroportului internațional Liber "Mărculești", rezidenții parcurilor pentru tehnologia informaţiei, agenţii economici care aplică regimul fiscal stabilit în cap. 71 şi agenţii economici care desfășoară activități financiare şi de asigurări prevăzute în secțiunea K a Clasificatorului activităților din economia Moldovei,  nu vor putea aplica prevederile art.87 alin.(11) din Codul fiscal.”

 

Totodată, în cazul în care contribuabilul va obține venituri conform art.21 alin.(6) din CF, acestea se vor ajusta prin completarea rândului 02019. În col.2 se va reflecta suma obținută în urma tranzacțiilor economice cu fondatorii sau alte persoane interdependente efectuate la un preț mai mic decât prețul de piață, în timp ce în col.3 se va indica suma tranzacțiilor la prețul de piață.

 

De asemenea, urmează a fi simplificată expunerea metodelor de prognozare a impozitului pe venit în rate potrivit anexei 8D. Astfel, în anexa 8D se reflectă suma impozitului pe venit care urmează a fi achitată în rate în perioada fiscală următoare celei pentru care se prezintă Declarația, în baza metodelor stabilite la art.84 din CF:

 

1)  prima metodă constă în prognozarea impozitului ce urmează a fi achitat în rate în perioada fiscală următoare celei pentru care se prezintă Declarația, ținând cont de suma prognozată drept impozit ce urmează a fi plătit, pentru anul respectiv;

 

2)  cea de a doua metodă constă în prognozarea impozitului ce urmează a fi achitat în rate în perioada fiscală următoare celei pentru care se prezintă Declarația, ținând cont de suma impozitul ce urma să fie plătit în anul precedent (anul pentru care se prezintă Declarația).

 

Proiectul poate fi consultat aici până la data de 26 mai curent.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

904 vizualizări

Data publicării:

12 Mai /2023 15:39

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

VEN 12

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon