Știri

Formularul Declarației forma IPC21 va fi revizuit

Ministerul Finanțelor a înaintat pentru consultări publice proiectul modificărilor la OMF nr.94/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat (Forma IPC21) Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate și a Instrucțiunii cu privire la modul de completare a formularului nominalizat.

 

Necesitatea elaborării proiectului a fost condiționată de modificările operate în art. 1241 alin. (31) din Codul muncii care stabilește că în caz de coincidență totală sau parțială a concediului paternal cu concediul medical, în baza unei cereri scrise a salariatului, concediul paternal nefolosit integral ori parțial se prelungește (Legea nr.195/2022). Drept urmare, agenții economici urmează să declare prin intermediul Declaraţiei forma  IPC21, tabelul nr. 2, perioadele în care persoanei asigurate i-a fost prelungit concediul paternal, perioade care se includ în stagiul de cotizare.

 

În acest context, prin proiect se propune de a reaproba Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate în versiune actualizată, care a fost completat cu o nouă categorie a persoanei asigurate                          155 11 „Persoană care a prelungit concediul anual sau paternal”.

 

Concomitent, urmare a completărilor operate la art.87 din Codul fiscal (modificări operate prin Legea nr.356/2022), întreprinderile clasificate ca întreprinderi micro, mici sau mijlocii care vor plăti dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, din profitul obținut în perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv, vor avea obligația de a achita impozitul pe venit.

 

Astfel, proiectul propus pentru consultări publice prevede completarea formularul declarației forma IPC21 cu un nou tabel (Tabelul nr.1.1 Suma impozitului pe venit achitat din dividendele plătite, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, aferent profitului obținut în perioadele fiscale 2023 - 2025 inclusiv), care va permite contribuabililor de a-si onora obligațiile privind declararea impozitului pe venit aferent dividendelor plătite.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă de către autori, Tabelul dat se va completa la determinarea impozitului pe venit în cazurile achitării dividendelor, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, aferent profitului obținut în perioadele fiscale 2023 - 2025 inclusiv, conform art.87 alin.(11) din CF.

 

Se prevede că în col.2 al acestuia se va reflectă perioada fiscală în care s-a obținut profitul, care nu poate fi alta decât perioadele fiscale 2023, 2024 sau 2025;  în col.3 – suma profitului determinată conform situațiilor financiare pentru perioada de gestiune; în col.4 - suma profitului repartizat sub formă de  dividende, acțiuni sau cote părți; în col.5 - prorata care se determină ca raport dintre valoarea dividendelor distribuite/achitate (înainte de reținerea impozitului pe venit conform art.901 şi 91 din CF) și valoarea totală a profitului net reflectat în situațiile financiare pentru perioada fiscală din care se distribuie/achită dividende (col.4/col.3). Prorata se va aproxima, conform regulilor matematice, până la două semne după virgulă.

 

Totodată, în col.6 se propune a fi indicată suma impozitului pe venit calculat aferent perioadei de gestiune care reprezintă indicatorul reflectat în rând. 170 din Declarația forma VEN12, iar în col.7 -  suma impozitului pe venit calculat, conform art.87 alin.(11) CF (lei) și care se determină ca produsul dintre prorata indicată în col.5 și suma impozitului pe venit calculat aferent perioadei de gestiune indicatorul din rd. 170 din Declarația forma VEN12.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

1166 vizualizări

Data publicării:

12 Iunie /2023 09:43

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

consultari publice | IPC21

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon