Știri
Guvernul a aprobat Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin
Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 27 octombrie curent proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin. Programul urmează a fi implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora manualul operațional necesar pentru implementarea Programului, ce va stipula toate etapele și modul de implementare al acestuia, precum și va asigura publicarea unui ghid de aplicare al Programului pe pagina web oficială a instituției.
Astfel, Programul este destinat femeilor care planifică înființarea unei afaceri sau care dețin și gestionează o întreprindere definită în conformitate cu prevederile Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, cu excepția întreprinderilor de stat și municipale.
Pentru a beneficia de suportul financiar nerambursabil alocat în cadrul Programului este obligatorie îndeplinirea cumulativă a următoarele condiții:
- întreprindere în care femeia este fondatoare, în cazul întreprinderii cu statut de persoană fizică, sau membră, în cazul întreprinderii cu statut de persoană juridică, în care deține o cotă parte de cel puțin 51 % (inclusiv, cumulativ cu alte femei membre); este administrată de femei;
- are capital social integral privat;
- dispune, după caz, de acte permisive necesare pentru desfășurarea activității;
- nu are datorii la bugetul public național;
- nu se află în reorganizare, procedură de lichidare, executare silită, procedură de insolvabilitate sau suspendare temporară a activității;
- nu sunt afiliate întru-un grup de întreprinderi al cărui număr de angajați și venituri din vânzări sau active totale deținute cumulativ depășesc criteriile ÎMM definite în conformitate cu prevederile art. 4 al Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii.
Prioritate în cadrul Programului se acordă antreprenoarelor care dezvoltă afaceri în următoarele domenii:
- Industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică)
- Economia asistenței (servicii educaționale, servicii de îngrijire și de curățenie)
- Servicii de consultanță și suport în afaceri
O listă detaliată a activităților economice prioritare cu indicarea codurilor CAEM va fi indicată în manualul operațional al Programului.
Programul prevede următoarele măsuri de susținere a antreprenoriatului feminin:
1) Măsura 1: Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante (Suportul financiar nerambursabil este de maxim 80% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși 200.000 MDL)
2) Măsura 2: Suport financiar nerambursabil pentru întreprinderile în dezvoltare Suportul financiar nerambursabil este de maxim 70% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși 600.000 MDL)
3) Măsura 3: Asistența tehnică pentru susținerea întreprinderilor în dezvoltare. ODA va organiza sesiuni de instruire, consultanță, coaching sau mentorat pentru antreprenoarele debutante și antreprenoarele în creștere și dezvoltare.
4) Măsura 4: Promovarea imaginii femeilor antreprenoare. În scopul promovării imaginii femeilor antreprenoare în societate și consolidării comunităților de femei-antreprenoare, ODA va implementa campanie de comunicare și vizibilitate, care pot include: materiale de promovare, campanii media, evenimente și conferințe etc.
Este important de precizat că femeia care are calitatea de fondatoare/membră în mai multe întreprinderi nu poate solicita suportul financiar nerambursabil alocat în cadrul prezentului Program decât pentru o singură întreprindere. În același timp, întreprinderile care în perioada anilor 2016-2022 au beneficiat de granturi din cadrul Programului “Femei în Afaceri”, componenta III “Suport pentru Companiile în Creștere”, nu sunt eligibile pentru participare la măsura 1 și măsura 2 al Programului.
Termenul de implementare al Programului este de 36 de luni după care va urma perioada de monitorizare de 24 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit pe baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
974 vizualizări
Data publicării:
27 Octombrie /2023 11:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
antreprenoriat feminin
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.