Știri
Guvernul a susținut majorarea plafonului minim al ajutorului de stat
În cadrul ședinței din 13 septembrie curent, Guvernul a aprobat proiectul cu privire la modificarea și completarea Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat, elaborat în scopul ajustării cadrului normativ național din domeniul ajutorului de stat la normele UE, inclusiv modificarea și actualizarea pragului ajutorului de minimis, pentru a asigura acces mai facil la sprijinul acordat de stat unor întreprinderi și în cuantumul echivalent pragurilor stabilite la nivelul UE, astfel încât să fie asigurată eficiența controlului în domeniu exercitat de către Consiliul Concurenței.
Conform proiectului, noțiunea de „ajutor de minimis” va fi expusă în redacție nouă și va stabili că acesta este ajutorul a cărui sumă totală acordată per beneficiar, indiferent de forma acestuia şi de obiectivul urmărit, nu va depăși într-o perioadă maximă de 3 ani cuantumul pragului de minimis de 5 mil. lei per beneficiar.
Totodată, valoarea totală a ajutorului de minimis acordate unei întreprinderi care prestează servicii de interes economic general nu va putea depăși 10 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, indiferent de forma acestuia. Valoarea totală a ajutorului de minimis acordat unei întreprinderi care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost nu va putea depăși pragul de 2,7 mil. lei pe durata a 3 ani. Se propune ca noile reglementări ce țin de majorarea plafonului ajutorului de stat să intre în vigoare din 1 ianuarie anul 2024.
Proiectul vine cu unele completări privind condițiile care urmează să fie respectate de către furnizori la acordarea ajutoarelor de minimis, astfel încât, măsurile de sprijin oferite întreprinderilor să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial. Una din completările Legii nr.139/2012 stabilește necesitatea elaborării de către inițiatorul/furnizorul a unor acte juridice motivate, prin care se intenționează să se acorde ajutoare de stat și scheme de ajutor de minimis ce urmează să prevadă cel puțin următoarele elemente: obiectivul, temeiul legal, forma acordării ajutorului, beneficiarii, perioada de aplicare, bugetul alocat în acest scop, mecanismul de monitorizare a ajutorului acordat.
Se propune completarea legii cu o nouă prevedere ce ține de modul de calculare al dobânzii pentru ajutorul de stat acordat ilegal care urmează să fie recuperat. Potrivit redacției actuale a Legii nr. 139/2012, dobânda se calculează în funcție de rata de bază (rotunjită până la următorul procent întreg), stabilită de BNM în luna noiembrie a anului precedent, aplicată la operațiunile de politică monetară pe termen scurt majorat cu 5 puncte. În opinia experților acest mod de calcul al dobânzii este desuet și efectiv inaplicabil.
În aceste circumstanțe, se propune modificarea modalității de calcul a dobânzii în funcție de rata de referință ce urmează a fi stabilită prin actul normativ al Consiliului Concurenței ca va fi calculată în baza metodologiei aprobate prin hotărârea Plenului Consiliului Concurenței.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
845 vizualizări
Data publicării:
14 Septembrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
ajutor minimis | ajutor de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.