Știri

Guvernul urmează să aprobe normele activității de autoservice

Regulamentul cu privire la desfășurarea activității de autoservice, proiectul căruia a fost elaborat de către MIDR și urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern, va stabili condițiile de dotare tehnică minimă și modul de organizare al activității unităților specializate (ateliere) care desfășoară activități de întreținere, reparații, reglare, reutilare a vehiculelor rutiere, precum și de dezmembrare a acestora.

 

De menționat că Agenția Națională Transport Auto (ANTA) este instituția abilitată în asigurarea înregistrării, controlului şi supravegherii întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier.

 

Conform proiectului, înaintat pentru consultări publice, activitatea de autoservice poate fi desfășurată numai în ateliere specializate și include așa activități specifice ca repararea, întreținerea şi/sau reglarea ansamblurilor mecanice (motorul; transmisia; sistemele de rulare, de frânare); repararea, reglarea echipamentului electric şi/sau electronic; repararea structurii caroseriei şi/sau înlocuirea șasiului, anvelopelor; dezmembrarea vehiculelor rutiere scoase din uz; reutilarea vehiculelor; lucrări de întreținere.

 

Activitățile date vor putea fi prestate numai de atelierele specializate cu înregistrarea prealabilă în Registrul Activităților Conexe (RAC), ce vor îndeplini cumulativ condițiile1 menționate la art. 96 din Codul transporturilor rutiere. Înregistrarea se va efectua în baza notificării și înregistrării prealabile în SI „e-Autorizație transport”. Notificarea va cuprinde datele de identificare şi adresa atelierului; activitățile pe care le desfășoară; numele managerului responsabil de activitatea de autoservice.

 

În cazul activității de dezmembrării și reutilării vehiculelor rutiere, agentul economic va trebui să depună la ANTA, pentru fiecare atelier, câte un dosar de înregistrare care va cuprinde notificarea; copia certificatului de competență profesională al managerului responsabil; lista aparatelor şi utilajelor din dotare; copiile buletinelor de verificare metrologică pentru mijloacele de măsurare; schița atelierului cu amplasarea aparatelor şi utilajelor. Notificarea se va considera efectuată la data confirmării acesteia de către ANTA. În decursul a 15 zile lucrătoare de la notificare, ANTA va înregistra persoana care a efectuat notificarea în RCA și va comunica acesteia faptul înregistrării. Se prevede că înregistrarea va putea fi suspendată sau retrasă de către ANTA în condițiile prevăzute2 la art.102-103 din Codul transporturilor rutiere sau la cererea atelierului prin notificarea agenției.

 

În scopul asigurării protecției beneficiarului de servicii, atelierele vor fi obligate să elibereze la cererea acestuia, certificate de garanție pentru lucrările executate, care să prevadă și perioada de garanție pentru componentele noi ori recondiționate.

 

Se propune ca Regulamentul cu privire la desfășurarea activității de autoservice să fie pus în aplicare la expirarea a 12 luni de la data publicării în MO.

 

______________________________

 Codul transporturilor rutiere nr.150/2014

 1Art. 96. – Activitatea de autoservice poate fi desfășurată de întreprinderile care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile:

a) de bună reputaţie şi capacitate profesională;

b) de dotare tehnică, conform Regulamentului cu privire la desfășurarea activității de autoservice;

c) de existenţă a spaţiilor adecvate pentru

– amplasarea vehiculelor rutiere şi/sau produselor ce urmează a fi sau au fost reparate, recondiţionate şi/sau reglate;

– depozitarea şi evidenţa materialelor şi produselor de schimb necesare procesului de reparare sau de recondiţionare a vehiculelor rutiere

– efectuarea lucrărilor de reparare, întreţinere, recondiţionare şi/sau de reglare funcţională a vehiculelor rutiere;

d) de deținere a certificatului ce atestă implementarea unui sistem de management al calității conform standardelor internaționale ISO seria 9000, în cazul întreprinderilor care desfășoară activitatea specificată la art.94 alin. (1) lit. f), iar lucrările efectuate duc la modificarea categoriei vehiculului rutier.

 

Art. 102. – Înregistrarea poate fi suspendată, parţial sau total, în conformitate cu art. 28, doar pentru activitățile specificate la art. 94 alin. (1) lit. e) şi f), pe un termen de pînă la 30 de zile, în cazul:

a) nerespectării uneia dintre condiţiile care au stat la baza înregistrării;

b) desfăşurării unei activităţi neînregistrate;

c) constatării şi sancţionării, mai mult de 3 ori, de către Agenţie, prin decizie definitivă, conform legii, în decurs de 12 luni consecutive, a încălcării prevederilor Regulamentului cu privire la desfăşurarea activităţii de autoservice.

Art. 103. – (1) Întreprinderea poate fi radiată din Registru, în conformitate cu art. 28, doar pentru activitățile specificate la art. 94 alin. (1) lit. e) şi f) în cazul în care:

a) deficienţele semnalate, care au condus la suspendarea parţială sau totală a înregistrării, nu au fost remediate în termenele stabilite în decizia de suspendare;

b) înregistrarea a fost suspendată de 3 ori în decurs de 12 luni consecutive.

(2) Întreprinderea poate fi radiată din Registru pentru toate activitățile specificate la art. 94, în conformitate cu art. 28, în cazul în care:

a) întreprinderea a furnizat, la momentul notificării, documente false sau conţinînd informaţii eronate;

b) întreprinderea a solicitat, prin cerere, încetarea desfăşurării activităţii de autoservice;

c) activitatea întreprinderii a încetat.

(3) În cazul radierii, întreprinderea nu poate fi înregistrată decît după 6 luni, perioadă în care de asemenea nu poate solicita înregistrarea unui alt atelier pentru desfăşurarea activităţii de autoservice.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

234 vizualizări

Data publicării:

24 Ianuarie /2025 08:03

Catalogul tematic

Transport | Noutăți

Etichete:

reparație | automobile

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon