Știri

Guvernul va aproba un nou concept al SI „Registrul Garanțiilor Reale Mobiliare”

Ministerul Justiției, prin intermediul Agenției Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească va asigura crearea și implementarea unei noi versiuni a Sistemului informațional „Registrul Garanțiilor Reale Mobiliare” (SI RGRM) care va constitui o soluție din categoria „Guvern către Business (G2B)” și „Guvern către Cetățeni (G2C)” și va fi parte componentă a resurselor monetare și financiare ale Moldovei.

 

Proiectul hotărârii Guvernului prin care se propune aprobarea noului Concept al SI RGRM, care a fost discutat în cadrul ședinței secretarilor generali de stat din 17 februarie curent, prevede că noul sistem va reprezenta un ansamblu de resurse și tehnologii informaționale, mijloace tehnice de program și metodologii, aflate în interconexiune și destinate înregistrării, păstrării, prelucrării și utilizării informațiilor cu privire la garanțiile reale mobiliare.

 

SI RGRM va fi o platformă centralizată de înregistrare exclusiv în format electronic, de stocare și verificare a oricăror drepturi de garanție reală mobiliară (GRM) a căror înregistrare este stabilită de Codul civil. Toate procedurile de înregistrare a garanțiilor reale mobiliare urmează a fi efectuate doar prin intermediul acestui registru, cu excluderea totală a fluxurilor de lucru pe suport de hârtie.

 

În afirmația autorilor proiectului, necesitatea elaborării unui nou Concept tehnic în baza căruia va fi creată soluția software destinată implementării RGRM este dictată de faptul că vechiul concept nu conține o descriere completă a aspectului de interoperabilitate al sistemului cu serviciile guvernamentale partajate (MNotify, MLog, MPower, MCabinet, Portalul datelor guvernamentale deschise) și schimbul reciproc de date cu Registrul de Stat al Transportului, Registrul Utilajului Agricol, Registrul de Stat al Animalelor (e-ANSA), Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, Platforma informațională în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, ceia ce face imposibilă integrarea cu aceste resurse și, prin urmare, automatizarea fluxurilor de lucru implementate.

 

Se preconizează că implementarea noilor reglementări va permite autorităților publice, inclusiv celor cu competențe în domeniul fiscal, instanțelor de judecată și altor instituții relevante să aibă acces direct și neîngrădit la datele privind gajurile. Aceasta va sprijini procedurile juridice și fiscale care implică garantarea creanțelor cu bunuri mobile.

 

Bugetul pentru dezvoltarea și întreținerea SI RGRM este estimat la 2,5 mil. lei. La etapa inițială, care cuprinde crearea, implementarea și dezvoltarea SI, resursele financiare necesare vor fi asigurate de către Banca mondială. Costurile ulterioare de administrare și mentenanță a vor fi asigurate din contul bugetului de stat. 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

160 vizualizări

Data publicării:

19 Februarie /2025 08:00

Catalogul tematic

Servicii electronice | Noutăți

Etichete:

noutati | sistem informaţional

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon